1690 Reinbert de Leeuw (1938 – 2020)

Luister. Als je naar Satie wil luisteren, neem dan de versie van Reinbert de Leeuw. De eindeloos kwellende traagheid dwingt je tot rust. Het is hetzelfde als terugkijken naar The Voice of Holland op RTL4 en de mededeling krijgen dat doorspoelen niet is toegestaan. Het dwingt je tot rust. Of je wilt of niet. Ik haak dan af. Dan maar niet.

Ook bij Reinbert de Leeuw is dat risico groot. Ik bedoel, Bach, Beethoven en Liszt hebben ook wel eens een klavier gezien, maar die kun je gewoon opzetten wanneer je er zin in hebt en dan krijgt je ook Bach, Beethoven of Liszt en kun je genieten van hun muziek. Zelfs de late Liszt, die toch ongelofelijk mooi langzaam is kan ik altijd wel hebben.

Reinbert niet. Ik heb dat geduld soms niet. Vaak niet. Hij was er altijd al. Vanaf de hippietijd zal ik maar zeggen, de klassieke kanjer, de rusteloze revolutionair, de muzikale muizenpoot. Hij kon alles en dan ook nog langzaam. Hij speelde als een luiaard en was zijn tijd daarmee ver vooruit. Hij speelde als de nieuwe spelling die toen in zwang was. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar ook hele banale gedachten over had, namelijk dat dat zo langzaam was dat ik dan Satie ook wel zou kunnen leren spelen. De Leeuw speelde als iemand die bang is voor niemand.

Gisteren waren we naar het William H. Singer Museum in Laren (niet te verwarren met William H. Bonney, alias Billy the Kid). Een mooi museum waar ze dagelijks de bejaarden van Hillegersberg en Amsterdam-Zuid uitlaten. Ik kijk liever naar de schilderijen. Ze hadden voor Piep een mooie rondleidingquiz gemaakt, die we met z’n drieën gemaakt hebben. Dan steek je er nog wat van op. Het was een mooi bezoek, maar het eindeloze zoeken naar een parkeerplaats deed mij later op de dag met terugwerkende kracht denken aan het spel van Reinbert de Leeuw. Er komt geen einde aan. Nu is dat einde dan toch gekomen. Speel in eigentijdse vrede.

Ate Vegter, 15 februari 2020

1690

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s