1698 We gaan niet naar Carnaval

Het ga niet door nie, zou je kunnen zeggen, als een citaat van Jan Wolkers in Terug naar Oegstgeest, wanneer eind jaren veertig de plannen van het jonge gezin Wolkers om naar Zuid-Afrika te emigreren worden afgeblazen.

Zo ook met onze plannen om dit weekend naar Den Bosch te gaan. Ze zijn letterlijk weggeblazen door de wind. Piep zou bij een vriendinnetje in het mooie Oeteldonk kunnen spelen en wij dan even winkelen in het hartje van de stad. Ik was al helemaal aan het speuren want ik dacht dat de optocht niet op zondag was, maar op maandag. En dat klopt. Op zondag is alleen de intocht van de Prins. Ook niet te versmaden natuurlijk, maar toch. Zo kwam het uiteindelijk iedereen beter uit om in een ander weekend af te spreken en zitten we hier in wind en regen weg te waaien.

Het is voor al die gasten die maandenlang aan die praalwagens gewerkt hebben nog het ergste, wanneer het afgelast wordt. Ik las zelfs dat er in Noord-Holland carnavalsoptochten zijn die nu niet doorgaan. Dat vind ik wel grappig, carnaval in Noord-Holland. Is er een nuchterder volk dan de Noord-Hollanders? Ja natuurlijk, de Groningers, maar voor de bouwers en de kroegbazen blijft het zuur.

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik zelf jaren geleden carnaval vierde en met de hele ex-schoonfamilie de kroegen afstroopte om dan de volgende morgen om elf uur mee te doen met het koekslaan. Dat moet ik misschien even uitleggen. Je moet dan een lange platte sliert kandijkoek in één keer doormidden slaan. Lukt dat niet dan ben je af, sla je hem in één keer aan gort dan zit je in de volgende ronde. Blijf je als laatste over dan heb je gewonnen en ben je voor de rest van het jaar Koekkoning van het dorp, een eretitel om levenslang trots op te zijn. Ik lag er meestal in de derde of vierde ronde uit en ging dan koffiedrinken met de dames aan de bar. Mooie tijden, maar wel voorbij, zoals als alles voorbijgaat, wegregent of afgeblazen wordt.

Ate Vegter, 23 februari 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s