1709 Een vriendelijke chaos

We zijn de hele dag op stap geweest en ik ga nog even boodschappen doen. Ik heb een keurig lijstje mee. Veel is het niet: biefstuk, champignons, cantharellen, bananen, ossenworst, brood en kaas. Het waait nog behoorlijk hard en de reclame klettert in de wind. Ik zet mijn fiets op een beschutte plek en pak een blauw mandje op. Veel is het niet.

Ik kom een enkele bekende tegen en we groeten terloops. Ze hebben geen cantharellen, maar wel biologische shiitake. Geen idee wat dat is maar het ziet er wel lekker uit. Ik neem wat extra kaas en ossenworst en ook wat filet americain. En wat koffie en melk voor het geval dat. Ik mag nog niet hamsteren.

Bij de kassa staat een abnormaal lange rij. Ik kijk op mijn horloge. Het is vijf uur. Dus zo vroeg zijn mensen tegenwoordig alweer aan het boodschappen doen na hun werk, denk ik onwillekeurig. Langzaam schuifelt alles door. Er wordt een extra kassa geopend en ik ben opeens bijna aan de beurt. Dan merk ik dat ik mijn tas in de fietstas heb laten zitten. Ik zet alles op de band en spurt dan even heen en weer naar mijn fiets.

Bij terugkomst heerst er een lichte paniek. Het pinapparaat is geblokkeerd. De jonge kassier kan er ook niet veel aan doen. Ook de kassa achter mij weigert dienst. Het wemelt opeens van de ervaren kassières om ons heen, die allemaal bewonderenswaardig vriendelijk en rustig blijven. Iemand met een bril en een zwart overhemd kijkt ingespannen naar het leesvenster van de kassa.

De sfeer wordt wat onrustig, maar ik heb alle tijd en vind het wel interessant. Eén klant rekent af, waarna de kassa opnieuw blokkeert. Ik bied aan contant te betalen. Dat gaat goed. Mijn kassier blijft rustig en denkt attent aan de klei voor de kinderen, terwijl de rijen nog steeds aangroeien. Die komt er wel, denk ik. Ik loop naar buiten en fiets naar huis, de vriendelijke chaos achterlatend. Het waait nog flink.

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s