1711 De sigaar met lang haar

Het is een mooi museum, verscholen in het hart van de stad, in het oude stadhuis aan de Kaasmarkt. Ik woon al jaren in Waterland en kom ook regelmatig in Purmerend maar ik heb nog nooit mijn museumkaart laten zien in het Purmerends Museum. Vandaag is de dag. Bij binnenkomst worden we verwelkomd door een jonge plateelbakker uit de oude tijd, die precies uitlegt hoe dat allemaal in elkaar zit met dat Purmerends aardewerk.

Het is een filmpje tegen de achtergrond van een historische foto waardoor de tijd overbrugd wordt en ik het tentoongestelde aardewerk met andere ogen bekijk. We lopen naar boven naar de tekeningen van Maarten Oortwijn. Ik weet bijna zeker dat hij ook stadsgezichten van Monnickendam heeft getekend maar ze hangen er niet tussen en ook aan Marken kun je wel zien hoe fijnzinnig zijn pen is. Het is hier een en al geschiedenis wat de Friesche klok slaat. Ik zie arrensleeën uit de tijd dat het nog sneeuwde en aan de historische kaarten kun je wel zien dat ook Purmerend klein begonnen is, als een echte vestingstad.

In de voormalige trouwzaal hangen de portretten van onze stadhouders en koningen keurig op een rij. Willem van Oranje voorop en Willem Alexander aan de andere kant. Hij is als enige niet geschilderd maar gefotografeerd. Dat is jammer. Misschien iets voor Sterren op het doek. Ik ga op zoek naar die ene gast met dat lange haar. Het is stadhouder Willem II, van de sigaren. Mijn vader rookte ze in de tijd dat ik ook het haar tot op de schouders had en wanneer hij er een opstak zei hij dan: ‘Met lang haar ben je de sigaar,’ meer tegen de Extra Senoritas dan tegen mij, zijn ogen glunderend van genoegen. We lopen nog langs de tekeningen van de leerlingen van meester Parlevliet, die zelf helemaal niet kon tekenen. Hij leerde de kinderen vooral heel goed kijken. Dat kijken lukt wel hier in Purmerend.

1711a

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s