1713 Naar de Zee

Mijn nichtje heeft een boek geschreven. Ik heb het al eens eerder vermeld. Het zijn interviews met groene pioniers zoals zij dat noemt. Ze heeft haar baan opgezegd om te gaan schrijven en ze wil graag dichter bij de natuur leven. Ze heeft mensen geïnterviewd die allemaal een vergelijkbare beweging hebben gemaakt. Pioniers die een wormenhotel bouwen, champignons kweken op koffiedik en of zoveel mogelijk leven van wat ze zelf verbouwen. Haar boekje heet Naar de Aarde.

Nu heeft ze vandaag een presentatie in de boekwinkel van haar jeugd, vlak bij het huis van haar jonge jaren, van haar ouders, mijn oudste broer en zijn vrouw in Noordwijk aan Zee. Ik ben aan de vroege kant en ga nog even bij mijn broer langs. Zijn huis puilt uit van de boeken en platen, zoals ik het zelf ook graag zou willen. We begroeten elkaar met een hartelijke elleboog. De presentatie is echter niet in de boekwinkel aan de overkant, maar twee rotondes verderop.

Het is een prachtige, grote, multimediale boekhandel. Een walhalla voor lezers en liefhebbers, als ik dat woord mag gebruiken. Er is een leestafel en een bar zo groot als in een echt café en er is een podium zo groot als in een kleine kerk. Een boekenhemel waar alle lezers straks terechtkomen en waar enkele uitverkorenen nu alvast hun schreden mogen zetten.

Ik maak kennis met de oude boekhandelaar en hij haalt herinneringen op aan de tijd dat hij zelf nog met potlood de prijzen in de boeken schreef en dat er weer uitgumde als het een kadootjes was of de mensen dat op prijs stelden. Zijn hoofd moet een geheugenpaleis van boeken zijn, maar later hoor ik van mijn broer dat het met name zijn vrouw was die alles wist.

Goed. De presentatie gaat beginnen en het is mooi om te zien hoe zorgvuldig mijn nichtje haar woorden kiest. Als ik het mag zeggen, zij is iemand die niet graag op de voorgrond treedt en het is fijn om haar hier en nu zo mooi op het podium te zien terwijl ze alle vragen over haar boek en de pioniers en het schrijven zelfverzekerd en zelfbewust beantwoordt. Als iedereen wat wijzer is geworden klinkt er een daverend applaus. Naar de Aarde van Laura Vegter is overal verkrijgbaar.

2 Comments

  1. Wat superleuk om jouw impressies terug te lezen, over de setting en mijn optreden. Het sterkt mijn gevoel van zelfoverwinning 🙂 Mooi ook de herinnering van de oude Van der Meer. Hoe dat vroeger ging met potlood en gum, in plaats van bliep, scanner erover. Ik wist dat niet meer, maar kan het me zo voorstellen. Dank voor je aanwezigheid en steun bij mijn boekhandel debuut!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s