1723 Houd goede moed

Het is net of ik de afgelopen weken een paar keer verhuisd ben. Woonde ik eerst in ons nuchtere Nederland, nu zijn we een paar stappen verder en is het of we in een gesloten volkscommune wonen. Niemand gaat nog zonder reden naar buiten. Alleen voor werk, boodschappen en het hoogst noodzakelijke ga je de deur uit.

In Italië en Noorwegen mag al een tijdje bijna helemaal niets meer. Ook Nederland zit nu op dezelfde lijn: scholen en horeca dicht, zo veel mogelijk thuis werken, mijdt sociale contacten, houdt afstand. De premier heeft gesproken. Er zullen nog veel meer mensen besmet raken. Let goed op elkaar. Samen komende we deze moeilijke periode wel door. Het is beter om nu strenger te zijn, zodat we de coronacurve zo plat mogelijk houden. Nog net geen totale lockdown, maar toch. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Velen dachten dat het nog wel mee zou vallen en dat corona net als sars en de Mexicaanse griep hier wel zou overwaaien, maar we zijn nu toch echt aan de beurt. Zo weinig mogelijk de deur uit. Geen onnodige risico’s nemen en het beste ervan proberen te maken.

Gelukkig brengt zo’n grote crisis juist ook het beste in mensen naar boven en velen stijgen boven zichzelf uit in het doen van het goede. Er is veel hulpvaardigheid en was het niet ontroerend om te zien hoe de Italianen elkaar vanaf hun balkon toezongen? Ik zie Nederlanders nog niet zo gauw vanaf hun balkon samen het Wilhelmus aanheffen, maar dat wil niet zeggen dat het niet zou kunnen. In tegendeel, ook hier wil iedereen het beste en doen we het allemaal samen zo goed mogelijk. Sterker nog, dinsdag en woensdag om acht uur applaudisseren we voor alle zorgmedewerkers in hun strijd voor onze gezondheid. Zo blijkt maar weer dat juist in tijden van nood de meeste mensen deugen, zoals Rutger Bregman al schreef. Sterkte allemaal en houd goede moed. We geven geen hand, maar we zijn wel samen.

Ate Vegter, 19 maart 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s