1724 Kroonverlegenheid

Het is een mooie dag. Buiten schijnt de zon en de wind ritselt zachtjes door de nog kale takken. Binnen zit het gezin huiswerk te maken. We hebben een oude computer uit het vet gehaald en daar alle thuiswerkperikelen op gezet. Het werkt als een trein. Laat school maar zitten dit jaar. Dit gaat hartstikke goed zo.

Pauze. Nu moet ik alles nakijken. Ik doe het met plezier. Het gaat over het meervoud van woorden die eindigen op ie. Ik leg uit dat dat met de klemtoon te maken heeft en ze lachen zich een breuk, wanneer ik de woorden met de verkeerde klemtóón uitspréék, maar uiteindelijk zijn we allemaal genieën en nemen we de kennis makkelijk op in onze poriën.

In de middag loop ik een uurtje rond onze goede oude stad, maar nu aan de andere kant langs de Zesstedenvaart. Niet over de Vesting, maar over het schelpenpad, waar al jaren geen schelp meer te bekennen is. Zou wel mooi zijn gemeente, allemaal nieuwe schelpen daar.

We volgen het nieuws over de invloed van de pandemie op de financiën van de verschillende industrieën en maken ons zorgen over de zorg, nu ook de verpleeghuizen gesloten worden voor bezoek. Ook horen we nogmaals hoe belangrijk het is anderhalve meter afstand van elkaar te houden, om de besmetting te vertragen. We bedanken Bruno Bruins voor zijn betrokken inzet en wensen hem veel beterschap! Ook van harte beterschap voor Youp!

’s Avonds kijken we naar Anne met een E waarin miss Stacy de klas meeneemt op een boswandeling. Ze vertelt van alles over het bos en ook wij thuis steken er nog heel wat van op. Dan richt de camera zich omhoog en kijken we naar het bladerdak van het bos. We zien dat de kruinen van de bomen elkaar niet raken, maar zo’n anderhalve meter afstand houden van elkaar. We horen dat dat kroonverlegenheid wordt genoemd en dat niemand weet hoe bomen dat doen, maar voor ons is het onmiddellijk duidelijk dat ze het doen om besmetting te voorkomen. Zo geeft de natuur zelf het goede voorbeeld met een prachtig woord: kroonverlegenheid, op het roodborstje na het mooiste wat ik vandaag zag.

Ate Vegter, 20 maart 2020

Advertentie

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s