1728 Thuisblijven toen – 2

Het is zondagmorgen, nog voor kerktijd. Mijn broertje en ik spelen onder de eetkamertafel, waarvan de poten met elkaar verbonden zijn. Het is een beetje behelpen, maar het geeft ook mogelijkheden, zoals het bouwen van viaducten en tenten. Het is de plek waar het Perzische tapijt ligt, met z’n snelwegen en parkeerplaatsen. We zijn vier en zes of vijf en zeven, misschien zes en acht, maar in ieder geval niet veel ouder, want dan wonen we niet meer in Apeldoorn, waar het gebeurt.

We spelen met autootjes, we hebben een rode Amerikaanse stationwagen, een lichtblauwe cabriolet, die als voorbeeld gediend zou kunnen hebben voor de latere Volvo Amazon, en nog meer ongeregeld goed, Dinky Toys, Matchbox en merkloos, allemaal oud en zwaar beschadigd vanwege de gespeelde ongelukken en mijn driftbuien.

We spelen ook met de plastic dieren van De Haas en Van Brero, die mijn vader van zijn strooptochten mee naar huis neemt. Hij is vertegenwoordiger en komt altijd met van alles thuis. Soms moet een van de kinderen het van mijn moeder weer terug naar de winkel brengen, maar dat is een ander verhaal. Deze dierentuindieren komen in overvloed en met hekken en al. Nog nooit hebben wij zoveel nieuw speelgoed in een dergelijke overvloed gezien.

We spelen elk spel dat je je maar kunt voorstellen en op een gegeven moment doen we alle dieren na, zo goed en natuurtrouw mogelijk, of juist zo overdreven mogelijk. Op een gegeven moment hebben we allebei de slappe lach. We komen er niet meer uit en net op dat moment is het tijd om naar de kerk te gaan. Mijn moeder ziet het aan en besluit dat wij zo niet mee kunnen. Het hele gezin vertrekt. Ik hoor de vestibuledeur zwiepen en de voordeur dichtslaan en dan is het stil. Onze lach is verstomd. Dit is nog nooit gebeurd. Nog nooit hoefden wij niet mee naar de kerk, tenzij we zwaar ziek waren. Van de rest van de dag herinner ik mij niets.

Ate Vegter, 24 maart 2020

1728

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s