1740 O zondag!

Het is zondag. Wat een heerlijke dag. Iedereen is gezellig thuis. We hoeven nergens heen. We hoeven niet naar de sportschool. We hoeven niet naar de kerk. We hoeven niet aan het werk en we hoeven niet naar school. We blijven lekker allemaal gezellig thuis.

Piep dacht gisteren al dat het zondag was en was helemaal blij toen ze ontdekte dat het zaterdag was en dat het morgen zondag is en morgen is vandaag en een zaterdag die op een zondag lijkt is heel wat anders dan een echte zondag.
Dat was vroeger al zo. Vroeger waren de zondagen ook het hoogtepunt van de week. Tenminste bij ons. Ik had een vriendje die klaagde altijd dat de zondag zo saai was omdat er niks gebeurde, maar dat was bij ons niet aan de orde.

De dag begon op Radio Veronica met het programma Men vraagt en wij draaien van Frans Nienhuis (1905-1994): ‘Beste platenvrienden, goedemorgen allemaal!’ Een enthousiastere stem heb je nog nooit gehoord. Je was meteen klaarwakker. Het is het oudste verzoekplatenprogramma ter wereld en werd van 1935 tot 1951 uitgezonden door de Vara en van 1961 tot 1974 op Radio Veronica.

Om half tien gingen we dan naar de kerk, eerst in de gymnastiekzaal aan de Prinses Margrietlaan, daarna een paar jaar naar de kerk van de Zevendedagsadventisten op de Minstreelstraat, die zaten ons niet in de weg, en later gingen we samen met Schiebroek en kerkten we in de Larixlaan. Elke zondag om half tien en half vijf. Na de kerk gingen we koffie drinken, klaverjassen en warm eten, even een dutje doen en hoppa, weer naar de kerk. Daarna aten we witbrood met een zachtgekookt eitje, omdat het zondag was. Dat waren mooie jaren.

Maar ook het heden heeft z’n bekoring. We hebben een nieuwe hibiscus in de tuin gezet en Lief heeft het terras wat opgehoogd en Pieps kamer geverfd. Ik heb met gevaar voor eigen leven bij De Jong het zand en de verf gehaald. Piep zit als een zeemeermin op de bank. Johnny van Doorn zei het al zo mooi in zijn gedicht Zondag:

O zondag.
Met je geuren van braadvlees.
Met je mijmeringen.
Je tukjes. Je wandelingen. Je zitjes.
Je gekamde haar en je schone kleren.
O zondag.

1740a

.

Advertentie

1 Comment

  1. Ik herken die zondagen. Die waren bij ons precies zo. Alleen gingen wij maar één keer ter kerke, de Zaaier aan de Rozengracht, die in 1973 een tapijthal werd en vanaf 1981 een Moskee huisvest. Maar dat hebben wij allemaal niet meer meegemaakt omdat we in 1964 verhuisden naar Amsterdam Noord.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s