1742 Lieve juffen en meesters, we missen jullie (Naar school)

Die meneer Huizinga heb ik in dat jaar een theelepeltje gegeven. Ik weet niet meer waarvoor. Ik denk nu voor zijn verjaardag maar er staat me ook bij dat er iets gebeurd was en dat ik iets goed te maken had en dat mijn moeder bedacht had dat een theelepeltje dan wel een mooi cadeautje zou zijn. Mijn moeder kennende zou dat zomaar kunnen want die had een hele wereld aan theelepeltjes met allemaal kleine verhaaltjes eraan.

We hebben ook nog korte tijd les gehad in een noodgebouw aan de Van Enckevoirtlaan, ongeveer op de plek waar mijn moeder jaren later een seniorenwoning betrok. De noodschool stond vlak achter de huisjes waar de melkboer woonde, waar ik ‘s avond soms nog boter, melk of eieren moest halen. Het was een houten gebouw in een L-vorm, met een pleintje met een oude boom. Die boom stond er al lang voordat de school gebouwd werd. Ik had geen idee wat voor boom, want het onderwijs speelde zich nog geheel binnenshuis af. De enige keer dat wij buiten kamen, was op weg naar de gymles en terug.
Afijn, ik weet daar eigenlijk niks meer van, alleen dat het heel erg hol klonk als je door de gangen liep en dat je er goed naar buiten kon kijken omdat het grote ramen waren. We kregen daar les van meneer Van ’t Hof, die mooi orgel kon spelen, wat heel knap was, want hij miste ongeveer de helft van zijn vingers. Als hij zijn hand opstak was het net Stonehenge. Ik weet niet of het van de oorlog kwam of door een enge ziekte of dat hij als jongetje met vuurwerk had gestunt, niemand praatte over dat soort dingen toen, maar orgelspelen kon hij wel en het zag er altijd fantastisch uit. Het jaar daarop kwam ik in de zesde bij meneer Zoutewelle.

Ate Vegter, 7 april 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s