1747 Troost

Paul Haenen is ermee begonnen, in De wereld draait door (DWDD), een programma van Matthijs van Nieuwkerk, u kent hem misschien nog wel. DWDD is een programma van voor de crisis dat door de week aan het begin van de avond wordt uitgezonden. De laatste weken van het programma vallen samen met de eerste weken van de crisis en het is op dat moment dat Paul Haenen, u kent hem wel van Dominee Gremdaat, met een briljant idee komt: troost-tv.

Troost-tv is eigenlijk het nachtelijk herhalen van ouwe meuk. Paul vraagt Matthijs om mee te werken en Matthijs is gelijk voor en stelt het tijdslot (zo heet dat) waarop DWDD ’s avonds herhaald wordt ter beschikking. Als we willen kunnen we de hele nacht doorgaan, zegt Matthijs nog en ze bellen direct met Linda de Mol, want het idee is om haar de primeur te gunnen en als eerste een aflevering van Love Letters uit te zenden. Linda weet onmiddellijk welke aflevering, want dat moet die uitzending zijn waarin dat homostel meedoet en wint, zodat er voor het eerst op de Nederlandse televisie een homostel trouwt. Een primeur voor die tijd, dat heb je met voor het eerst, leve de vrijheid van alle mensen om hun eigen leven te leiden zoals ze dat zelf willen en weg met de bekrompen ideeën van voor de crisis. Ruimte en tijd, dat is wat we willen, hoop en troost en geen gezeur van ja maar dit en dat. Het is een geweldige uitzending niet alleen vanwege het statement, maar ook vanwege de traagheid en de olijke jaren negentig kleding, heel vertederend sullig.

Er komt meer troost-tv, heel veel meer, onder andere Jos Brink met zijn Wedden Dat, die hoe onbegrijpelijk ook, je toch steeds weer aan het lachen krijgt en in die tijd miljoenen kijkers aan de buis hield en natuurlijk de onvergetelijk Willem Ruis, waarvan ik nog weet dat ik in Frankrijk op vakantie was toen ik in het daar gescoorde Algemeen Dagblad las over zijn plotselinge dood. Het is een mooie documentaire, over zijn opkomst, zijn roem en zijn eenzaamheid. Hoe hij eigenlijk al naar de klote was voordat hij doodging, zoals het wel vaker gaat, ongezien, omdat we niet graag naar de achterkant van het leven kijken, maar ons liever houden bij de schone schijn. Morgen verder. Vrolijk Pasen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s