1756 Ontdek je plekje

Als je dan zo langs het pianowinkeltje loopt naar de fraaie vesting, dan zie je wel wat voor een aardig buurtje het is, zo aan het water. En loop maar linksaf, ja een beetje naar boven de dijk op, dan zie je nog de resten van de oude ommuring uit 1355. En over de dijk zie je het water, het woeste water, waar het zich altijd tegen beschermen moest. Nu liggen er mooie jachten en brouwen ze er bier. Ja, de tijden zijn hier wel veranderd.

Loop maar rechts van het water dan kunnen we over de brug weer terug. De Brouwersbrug, dat is toch toepasselijk. Zo en dan langs de roosjes, hier kun je wel uitleggen waarom het toch altijd zo mooi en zo echt is gebleven, dat lieve Monnickendam. Dan gaan we over de Lange Brug, die toch echt niet zo lang is, maar in het kleine Monnickendam lijkt het al gauw heel wat, kijk we zijn er al over. We lopen langs de nieuwe Ouwe Blauwe, ja het is allemaal dicht nu, dat zal je begrijpen, maar je kunt overal bestellen. Doe het maar dat kun je echt proeven hoe lekker het smaakt in dat aardige Monnickendam.

Nu gaan we rechts en lopen we langs de sportschool en weer langs de haven, ja die hebben ze hier genoeg, die gerookte makrelen wisten wel hoe ze een kade moesten aanleggen, dat kun je wel zien. Loop maar rustig door, dan kom je er wel, bij de Engels Hoek, waar de hoekse en kabeljauwse twisten op hun scherpst zijn uitgevochten en dan sta je weer op de dijk met mooi zicht op de Zuiderzee. Even rechts en dan links naar beneden. Daar zie je de schapen met hun lammetjes, het platteland zo aardig midden in de stad. Maak hier maar een foto, dan lopen wij vast door naar de oude sluis, een provinciaal monument, want ze zijn wel zuinig op hun spulletjes, die Troeters uit Monnickendam, want zo noemen ze zich. Dan lopen we door langs het kalme water, wat altijd maar stroomt en eerst voorspoed en toen vertier heeft gebracht en dan zijn we alweer bij de Grote Kerk, je ziet een reeks consoles met een klein baldakijntje erboven, waartussen maar één keer een heiligenbeeld heeft gestaan. Loop maar door langs de begraafplaats en dan linksaf naar het pesteiland, langs het Weeshuis en dan hebben we toch een mooi rondje gelopen. Een ommetje zeggen ze hier. Kom je nog eens terug? Ze zouden het zo aardig vinden.

 

Ate, 21 april 2020

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s