1759 Boeken om te leven

Sirach komt langs om een wandelingetje te maken. Ik zeg, dat komt goed uit want ik maak elke dag een wandelingetje. Ik heb ze hier liggen, maar niemand wil ze hebben. We lopen een rondje Vesting. Natuurlijk houden we afstand van elkaar en van de andere mensen. We zijn inmiddels opgegroeid van swingend wilde rockpubers tot bedaarde, brave burgers. Het licht schijnt mooi door de bomen en we praten over onze prostaten en de kinderen. Het is een mooi loopje, maar met oude vrienden is het nog vreemder afstand te houden dan met vreemden. Het is niet moeilijk, het is grappig, ongemakkelijk en vertrouwd. We hebben al zoveel samen meegemaakt. Dit gaat ook wel.

Sirach heeft een paar boeken meegenomen. De zin van het leven, van Fokke Obbema, dat zijn interviews over precies die zin. Interviews die hij heeft gemaakt nadat hij zelf getroffen werd door een hartstilstand, waarbij de eerste vraag steeds was: Wat is de zin van het leven? En van Tim Fransen Het leven als tragikomedie, over humor, kwetsbaarheid en solidariteit. Twee boeken over het Leven met een hoofdletter. Ik heb Sirach ook twee boeken gegeven: Portret van een jongeman van J.M. Coetzee en Archibald Strohalm van Harry Mulisch.

We hebben het over De kinderjaren van Jezus van Coetzee, wat ik hier ongelezen heb staan. Ik ben er nu in begonnen, maar na 130 pagina’s gaat het nog steeds niet over Jezus en dan haak ik al gauw af. Het is wel een prachtig verhaal over een heel andere wereld, maar het kan mij nu niet bekoren.

Dan zie ik opeens Michelle Obama en Doris Lessing in de buitenbieb landen. Ik vraag ze mee naar binnen en begin gelijk in Het Verhaal van Michelle: Becoming. Heel mooi geschreven en je komt gelijk in die sfeer van optimisme en Yes we can! Het is een prachtige, sterke en betrokken schrijver en ik vind het nog steeds doodzonde dat zij niet voor het presidentschap is gegaan. Zij was de enige geweest die Trump had kunnen verslaan.
Doris Lessing schrijft ook mooi. Heerlijke kattenverhalen, gebracht met een vanzelfsprekendheid en een eerlijkheid die je onmiddellijk verovert en meesleept naar haar leven in Rhodesië en Londen. Fijne dag. Hou je veilig. Blijf gezond.

 

Ate, 24 april 2020

Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s