1762 Koningsdag 2020

Het is een van de meest vreemde onbegrijpelijkheden in mijn nog zo prille bestaan: de krant op Koningsdag. Het is toch een nationale feestdag, net als Kerstmis, Nieuwjaar, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren, allemaal met een hoofdletter, maar niet als je kerst schrijft, omdat dat niet de officiële naam is. Ja, met een beetje pech valt kerst op maandag en dinsdag en heb je drie dagen geen krant. Drie dagen!

Maar op Koningsdag dus wel, en op Koninginnedag ook natuurlijk, dat maakt niks uit, en ik kan maar geen goed argument verzinnen waarom deze dag een uitzondering is en wel zijn eigen krant heeft. Ja, ze maken hem de dag van tevoren, maar dat geldt voor elke feestdag, wijsneus. Als iemand het weet, laat hij of zij dan even de vinger opsteken (ik doe tegenwoordig thuiswerkbegeleiding). Ik kom er zelf niet uit en er zal toch een goede reden voor zijn. Misschien dat ze het op de redactie weten?

Goed, het is een mooie dag, prachtig weer en zo, de mooiste Koningsdag ever hoorde ik de weerman gisteren zeggen, ook al hebben we er nog maar een paar gehad. Ik zet de tuindeuren open. De tuin blaakt van groene weldaad en de bomen zijn als altijd in stille afwachting van wat komen gaat. Ah! Daar klinkt een duif! Hij probeert het Wilhelmus te koeren, maar komt niet verder dan een treurig ‘Wilhelmus van – Wilhelmus van – Wilhelmus van,’ in een eindeloos herhalen. Ik zal morgen toch eens luisteren of hij dan nog steeds zo koningsgezind is.

Na het ontbijt ga ik oranje tompoezen halen. Dat lijkt een vreemde volgorde want de mensen zeggen dat je er vroeg bij moet zijn, maar mijn ervaring is dat je juist dan in de rij staat en dat je moet mikken op het moment dat de grote drukte voorbij is en de tompoezen nog niet op. Meestal ga ik gewoon wanneer ik er aan toe ben en gaat dat goed. Fijne Koningsdag, hou je veilig en gezond!

 

Ate, 27 april 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s