1767 Schermtijd

 

Het was 30 april en geen Koninginnedag. Het was zelfs al meivakantie, toen het nog april was. De tijd dat april doet wat hij wil is voorbij, ook al regent het nog wel. Gelukkig zijn de kinderen ook vrij in de vakantie. Even dacht ik dat ze in de vakantie naar school zouden gaan in deze tijd waarin alles koppeltjeduikelt.

‘Papa, wil je mijn iPad halen?’ vraagt Piep wanneer zij ’s morgens bij ons in bed kruipt. Ik heb dat wel eens vaker gedaan en je moet dan toch oppassen dat er geen gewoonte ontstaat, dus ik draai mij nog eens om en speel de vraag door naar mamma. Die is opeens klaarwakker en vrolijk. Op het moment dat Piep de trap afloopt om haar apparatuur zelf te halen heb ik al spijt.

Tegelijkertijd vraag ik mij af hoe dat nu eigenblijk zit met die schermtijd. Weer zo’n opvoedingsproject dat volledig mislukt lijkt. Wij hadden keurig anderhalf uur per dag afgesproken en onze lieve dochter hield zich daar ook goed aan, zij het dat ze vond dat het alleen voor de iPad gold en niet voor haar telefoon. Wij hebben toen een totaalafspraak gemaakt en dat ook op de iPad ingesteld. Het kon ook op afstand met mijn telefoon als toeziend oog, maar dat was voor mij te ingewikkeld om in te stellen. Ook had ik de hoop dat de iPad na de instelde schermtijd zou uitvallen, maar dat was maar zeer beperkt waar en gemakkelijk te omzeilen. Ze heeft duidelijk mijn karakter meegekregen.

Toen de crisis uitbrak hebben we alles losgelaten en samen met de buren voor de kinderen een nieuwe richtlijn opgesteld: niet voor vijf uur op de iPad. Dat ging een tijdje goed maar nu werkt het alweer averechts. Na een heerlijke middag aan het strand op het Hemmeland komen ze tegen vijf uur samen kwetterend aanfietsen. ‘Wat zijn jullie vroeg thuis!’ ‘Ja pap, dat snap je toch wel? Om vijf uur moeten we op de iPad!’

 

Ate Vegter, 2 mei 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s