1769 Dodenherdenking

Mijn opa en opoe trouwen in Marum op 4 mei. Ze trouwen niet op Dodenherdenking, want het is 4 mei 1911. De meeste soldaten die zullen sneuvelen moeten nog geboren worden. Maar de oorlog zal niet ongemerkt aan hen voorbijgaan. Als vergelding tegen de april-meistakingen worden op 3 mei 1943 zestien inwoners van Marum opgepakt en gefusilleerd. Ze worden begraven bij de kerk. Wij gaan vaak even bij het monument kijken wanneer we daar zijn.

Mijn grootouders hebben zeven kinderen gekregen waarvan er drie kort na de geboorte zijn overleden. Hun zoon Onne overlijdt in 1942 op zestienjarige leeftijd aan kanker. In de zomer daarvoor gaat hij nog met zijn vriend Bas op de fiets naar het verwoeste Rotterdam. Hij schrijft een brief aan zijn ouders. www.atevegter.wordpress.com/581. Hij wordt pas oom na zijn overlijden. Ik heb mijn moeder niet vaak zien huilen, maar om hem toch wel een paar keer. Jaren later, wanneer ik ongeveer zou oud ben als hij, krijg ik zijn fiets, die zijn ouders tot aan hun dood toe bewaard hebben.

Mijn vader en moeder trouwen in de oorlog, op 1 juli 1943. Het is een mooi autootje waarmee ze naar het gemeentehuis rijden, een Fordje, zoals mijn moeder altijd zegt. Mijn opa heeft als een van de weinigen een auto. In de oorlogsjaren wordt hij voor de Duitsers verborgen gehouden, maar in het laatste oorlogsjaar wordt hij toch nog beschlagnahmt. Na de oorlog rijden ze in een Morris Minor en daarna in een Daf. Op 4 mei 1961 zijn mijn grootouders 50 jaar getrouwd. Ze vieren het niet op de dag zelf, want dan is het inmiddels wel Dodenherdenking, maar ik herinner mij het feest in Zaal Hammingh nog goed.

De kinderen van mijn oom en tante voeren een schimmelspel op. Ze dansen en zingen op het toneel achter witte lakens, zodat je alleen hun schaduwen ziet. Baanveger, baanveger, kom met je bezem, zingen ze. Wanneer mijn grootouders begin jaren zeventig overlijden, krijgen wij hun televisie en de Daf. Daarmee scheuren mijn broer en ik zo hard mogelijk door het inmiddels herrezen Rotterdam, waarvan we de heigeluiden zo goed kennen, op weg naar de Daniel den Hoedkliniek op Zuid, waar mijn moeder in het ziekenhuis ligt. Ze overleeft de opname, maar de angst voor kanker zal haar nooit meer verlaten. Ze is er 92 mee geworden.

Ate Vegter, 4 mei 2020

De foto is van 31 mei 1952
Kunstfoto Steenmeyer Groningen

www.atevegter.wordpress.com/580

www.atevegter.wordpress.com/581

5 Comments

 1. Een mooie reflectie Ate.
  Ik wist niet dat Opa & Oma ook7 kinderen hadden, maar er 3 ervan al vroeg verloren.
  De zaal Hammingh boeit mij, omdat Oom Hendrik en Tante Emmie Hammingh mijn ‘pleegouders’ werden in Burlington .
  Die Morris Minor herinnerde ik me, maar van dat Dafje, dat wist ik niet. Nu begrijp ik waarom hij bij ons kwam.

  Like

  1. Een meisje heette Jantje. Twee van die meisjes heetten ook Joukje. Moeder was de derde Joukje! Je kun dat op internet aardig uitzoeken! Herinner je je dat schimmenspel nog?

   Like

 2. Nog even over dat feest Ate – misschien was het dat feest waar een jonge man mij zeer inspireerde (jonge Jan Jonker misschien), die zong en gitaar speelde. Onbewust heeft hij mij geholpen om later door te zetten en het spelen op de gitaar te leren.
  NB Iemand anders die mij zeer imponeerde was Ad Rijke, die op alle momenten en met iedereen zich thuis voelde – daar werd ik erg door ingenomen / geboeid.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk dat dat later was. Jan Jonker is van Vaders kant, die was niet op dat feest. Maat wel interessant om uit te vissen wie dat was! Weet jij nog dat we samen op zondagmiddag in de Daf naar de Daniël den Hoed scheurden? Jij reed!

   Like

 3. Dat schimmenspel zit vaag in m’n geheugen. Met de Dag naar de kliniek – dat niet. Maar wel dat we de kleppen eraf reden in dat Dafje! Leuk hè!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s