1774 Vals Plat

O mijn vlakke land, mijn Waterland, met je wandelingen en je fietstochten over de dijk, langs je fraaie boerderijen en je platgeslagen polders, je weidse weilanden en je lieflijke dorpjes en stadjes, wat mis ik je toch hier, op de fiets in Salland.

Het is een prachtige tocht door de bossen. We fietsen achter elkaar om ook hier de anderen wat meer ruimte te geven dan anders. Het is een mooi landschap, lieflijk en verscheiden, met bossen en heide, met klimmen en dalen, maar bergop toch vooral bergop. We hebben geen elektrische fietsen, daar zijn we nog te jong voor en ik vind ze ook echt gevaarlijk, vraag het op de eerste hulp, maar het is wel fijn dat er meerdere versnellingen zijn.

We hoeven maar twee keer af te stappen en we pauzeren op de top van de Holterberg met een prachtig uitzicht over de Sallandse Heuvelrug. Hadden mijn oom en tante hier vroeger niet een gerieflijk huisje? Jazeker wel, ik ben er nooit geweest maar ken het uit de verhalen. Nu we er langsrijden zwaaien de nieuwe eigenaars hartelijk terug, alsof we hen al jaren kennen.
Na de pauze rijden we weer verder. Hoe heerlijk is het toch als het steeds maar flink bergafwaarts met je gaat. Ik waarschuw Piep dat ze op tijd moet remmen en haar snelheid niet te veel laat oplopen. Hoogmoed komt hier letterlijk voor de val. Gelukkig gaat alles goed.

We leveren de fietsen weer in met een immens voldaan gevoel. Wat een heerlijke dag is het toch, als je er wat van maakt. Nu hoeven we alleen nog maar iets te eten en te drinken en te winkelen. Dat kan hier ook allemaal. De mensen zijn buitengewoon vriendelijk, maar gelukkig wel wat afstandelijk. Morgen mogen we weer gewoon naar huis. Niets is lekkerder dan thuiskomen, ook al ben je maar twee nachtjes weggeweest. Lekker slapen in je eigen bed en dan koffie en dan wandelen op het heerlijk heuvelloze Hemmeland.

 

Ate Vegter, 9 mei 2020

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s