1777 Little Richard 1932 – 2020

Little Richard Wayne Penniman, geboren op pakjesavond 1932, is overleden de dag voor Moederdag 2020. Alle pakjes zijn uitgepakt en de grondlegger van de moderne rockmuziek is uitgespeeld. Little Richard, wie zijn naam hoort ziet hem onmiddellijk met een been en twee handen op de piano moord en brand zingen.

Hij is eigenlijk van net voor mijn tijd, hij schrijft alle grote hits nog voor de jaren zestig ook maar begonnen zijn, eind jaren vijftig, maar Good Golly Miss Molly, Lucille en natuurlijk het onsterfelijke Tutti Frutti zitten erin geramd als de tafels van vermenigvuldiging. Tutti Frutti omeludi, alab bab aloobab alab bam boom, ik weet niet eens hoe je het schrijft maar het komt allemaal moeiteloos naar boven: Luciiiiiiiiille! Please come back where you belong!

Dat moeten zijn fans ook dikwijls gedacht hebben, want na aanvankelijk succes keert Richard zich af van de rock en popmuziek, omdat de teksten steeds goddelozer en ruiger worden. En zoals zo velen is ook Little Richard met muziek begonnen in de kerk. Hij speelt daar de piano en ik ben wel nieuwsgierig hoe hij mijn lievelingspsalm 33 (wie heeft er nog een lievelingspsalm tegenwoordig?) zou zingen: Zing vrolijk! Zou hij in de kerk ook al met zijn voeten op het klavier gespeeld hebben of is dat pas later gekomen? Je kunt je hem toch nauwelijks rustig voorstellen. Des te opmerkelijker is zijn besluit om zich weer meer aan zijn taak als dominee te wijden. Hij is niet de son of, maar de preacher man zelf. Heeft een tijd lang gospels geschreven en gespeeld, wordt opnieuw ontdekt en bejubeld door de Beatles en de Stones en is uiteindelijk toch weer gaan optreden met zijn oude successen en wordt steeds meer de grondlegger van dat wat hij veroordeelde.

Als predikant komt hij ook uit de kast met zijn homoseksualiteit, en daarin is hij, ondersteund door psalm 33: Sing gay! zeker in die tijd een voorbeeld voor velen. Uiteindelijk eindigt hij op de 12de plaats van de Top 100 van de grootste zangers aller tijden. Je vraagt je dan onmiddellijk af wie er op die lijst in de top 10 staan en dat zal je nog verbazen ook.

Ate Vegter, 12 mei 2020

 

https://www.rollingstone.com/music/music-lists/100-greatest-singers-of-all-time-147019/little-richard-2-225991/

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s