1778 Stevie Wonder 70 jaar

Het is een warme dag in de warmste zomer van de eeuw. Ik loop over het kazerneterrein naar de winkel van de welzijnszorg. Ik koop er mijn eerste elpee van Stevie Wonder, Songs in the Key of Life. Het is een elpee die de sleutel van mijn collectie zal worden en waarmee wonderen gebeuren. Plotseling heb ik er een paar jaar later twee van en nu zijn ze allebei weg. Ik heb alleen nog één plaat ervan over, zonder de hoes, met daarop vreemd genoeg Side 1 en Side 4. Op de andere plaat staan ongetwijfeld kant 2 en 3 en een van de mooiste nummers, Isn’t She Lovely, geschreven na de geboorte van zijn dochter, wat je je helemaal voor kunt stellen.

In totaal heb ik 13 elpees van Steveland Morris, allemaal gekocht tussen die zomer van 1976 en de lente van 1988, zoals ik achterop al die mooie hoezen kan lezen, want er was een tijd dat ik al mijn boeken en platen signeerde en dateerde, waar ik om onbegrijpelijke redenen ook weer een keer mee opgehouden ben.

Innervisions, Fulfillingness’ First Finale, Talking Book, Hotter than July, Musiquarium en Music of my Mind, wie kent ze niet. Hele volksstammen kennen deze prachtige muziek niet, vrees ik. En zijn allermooiste en meest geheimzinnige album kennen ook maar weinig mensen: Journey Through The Secret Life of Plants, wonderschone geheimen worden je via de muziek op dat album geopenbaard Het is vanzelfsprekend een groene hoes, een dubbelalbum, dat je nog gemakkelijk bij elke kringloop in de platenbak kunt vinden. Zet hem op en je dag kan verder niet meer stuk.

Maar je kunt ook rustig beginnen met zijn twee allermooiste elpees Innervisions en Fulfullingness First Finale, met onsterfelijke nummers als Too High, Innervisions, Living for he City, All in Love is Fair, Smile Please, Heaven is 10 zillion light years away, Bird of Beauty en Please, don’t go, waarin hij je smeekt om toch vooral niet weg te gaan: Don’t leave Steve! Eenmaal luisterend zal je dat ook niet gauw doen want al vanaf I was made to love her, snap je onmiddellijk dat zijn muziek gemaakt is om naar te luisteren. Happy Birthday Stevie!

Ate Vegter, 13 mei 2020

1778a

 

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s