1779 Samen krijgen we corona!

Het is toch een hele opluchting voor iedereen dat de scholen weer begonnen zijn. Ook al is het nog maar voor de helft, het is fijn dat er een beweging naar het gewone is. Zo kruipen we met het nieuwe normaal langzaam knippend voorwaarts.

Maar niet te snel, waarschuwt het RIVM, dat sinds kort een nieuwe deskundige heeft ingezet, wat mij heel verstandig lijkt, want die arme Jaap hoeft dat toch niet allemaal alleen te doen. Niet te snel, want al die versoepelingen gaan ervanuit dat mensen zich goed aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven bij klachten. Dat valt nog niet mee, want het woord versoepeling alleen al maakt dat je wat gemakkelijk over alles gaat denken. Daar zitten geen kwade bedoelingen bij, maar komt voort uit een groot verlangen naar normaal, wat dat dan ook is. Gisteren hoorde ik Piep zeggen dat ze het leuk vindt dat ze weer naar school mag. Dat soort uitspraken zijn goed om te onthouden: niet zeuren Piep, je zei in 2020 nog dat je het leuk vond!
Het is ook lastig voor iedereen. Wanneer je op de weg zit hangen daar grote matrixborden met de waarschuwing: Blijf thuis! Alleen samen krijgen we corona onder controle. Dat gaat op twee plaatsen mis. Je kan niet thuis blijven wanneer je al onderweg bent en samen is juist de pest. Beter is: Ga naar huis! Samen krijgen we corona!

Dat het in Zandvoort afgelopen weekend veel te druk werd is begrijpelijk, maar misschien is het een goede waarschuwing voor wanneer straks de terrassen weer opengaan. Verdeel je tijd tussen de kapper en de zon, maar bedenk dat het niet allemaal tegelijk in de eerste week hoeft. Het kan altijd later nog. Dat zei ik vroeger ook tegen mijn moeder wanneer ze me naar de kapper stuurde: ‘Ik heb het een beetje druk ma, het kan volgende week toch ook nog wel?’ Zo gingen er weken voorbij en groeide mijn haar moeiteloos naar de gewenste lengte.

Ate Vegter, 14 mei 2020

2 Comments

  1. Benieuwd wat deze versoepelingen betekenen. Nieuwe golf? Ik wacht het af, juich nog totaal niet. Heeft niets met pessimisme te maken, meer met het feit of mensen dan nog de discipline kunnen bewaren zich aan de regels te houden. Samen komen we dit wel te boven, vooral samen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s