1780 De hemel bestaat niet

Ik ben een boek aan het lezen van Jannetje Koelewijn, over het leven van haar ouders, zoals op de voorkant staat, maar dat is nog niet de titel van het boek. Dat is De hemel bestaat niet. Ik ben het daar wel mee eens, maar ik ben ook nieuwsgierig hoe ze dat zo zeker weet dat ze dat op de voorkant van een boek zet.

Er zijn genoeg mensen die geloven dat de hemel wel bestaat en zij schrijven er ook boeken over vol, dus wat er geschreven staat bewijst op zich niets, tenzij je gelooft dat God zelf de auteur is, maar dan zit je al binnen de aannames van het geloof. Ik kan bijvoorbeeld gemakkelijk opschrijven dat ik geloof dat God bestaat, maar ik denk dat God niet bestaat. Ik denk dus dat hij niet bestaat, maar in het geval ik ongelijk zou hebben en hij wel bestaat, dan weet ik zeker dat ik uitverkoren ben.

Dat is toch een hele opluchting voor iedereen. Dus nog even: Ik denk dat God niet bestaat, maar als hij wel bestaat dan geloof ik dat ik door het geloof behouden blijf. Dat is toch grappig? Maar ik denk het dus niet. Hetzelfde geldt quasi pro toto Parsifal voor de hemel. Ik denk niet dat er een hemel is, maar zo wel etc. Er zijn bovendien nog honderdduizend andere goden, dus hoe moet dat dan met al die andere arme die mensen die hun hele leven bij de verkeerde goden hebben aangebeld? Zij zullen dat ook van ons zeggen: 1-1. Wordt het boven dan niet net zo’n janboel als hier? Ik geloof het niet, en ik denk het ook niet.

Maar laten we niet te diep graven, want daar gaat het boek helemaal niet over. Dat gaat over haar oma en opa die als twee van de weinigen wegtrekken uit Bunschoten-Spakenburg naar het zondige Amsterdam. Een prachtige familiegeschiedenis waarin alles voorkomt wat er binnen families allemaal kan gebeuren, van liefde tot en met het andere uiterste zal ik maar zeggen. Een zeer lezenswaardig boek, meeslepend en ontroerend in recensietaal, zeker als je ook van gereformeerde komaf bent, want zoveel prachtige verlatingsgeschiedenissen worden er niet meer geschreven tegenwoordig. Ik hou me aanbevolen. Wist je trouwens dat zonde niet bestaat buiten het geloof? Alleen gelovigen geloven in de zondige mens. Geloof je dat niet en geloof je niet in God dan ben je ook geen zondaar. Je bent alleen een zondaar binnen de termen van het geloof, maar dat terzijde. Denk er maar eens over na.

 

Ate Vegter, 15 mei 2020

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s