1782 Wat bestaat niet

Kijk, natuurlijk kun je het met mij oneens zijn en zeggen dat de hemel wel bestaat en de hel en de hele rataplan. Gelukkig leven we in een vrij land en kunnen we geloven wat we willen, zonder dat er van staatswege druk op ons wordt uitgeoefend. Vrijheid van godsdienst is nog steeds een van de belangrijkste vrijheden van de westerse samenleving. Gelukkig is er ook vrijheid van ongeloof, want je zal in deze wereld niet de eerste zijn die vanwege zijn ongeloof op de brandstapel komt.

Maar wanneer je zegt dat je geen afstand hoeft te houden wanneer je niet in Covid-19 gelooft, dan maak je toch een ongelukkige vergelijking, want de doden door corona zijn wereldwijd bewezen en vastgelegd terwijl juist de slachtoffers die God maakt gedood worden door de mensen die in hem geloven. Het is altijd mensenwerk. Oorlogen gaan altijd over grond, opvattingen of godsdienst. Ik denk in die zin dat het geloof in God meer slachtoffers maakt dan corona. Ik zeg het geloof in God, niet God zelf natuurlijk, want hij is liefde en goed. God is goed, maar geen suikergoed, noteerde ik op zondag 4 september 1983 uit de mond van dominee De Jong. Angst neemt God serieus, was zijn bittere conclusie.

Ik zou zeggen boosheid kan er ook wat van, want het is natuurlijk onuitstaanbaar dat God dit allemaal laat gebeuren. Het is onbegrijpelijk dat je God dankbaar bent wanneer je het er levend afbrengt na een hartaanval, ik begrijp dat wel, maar waar was God toen je hart stilstond? Lette hij even niet op? En waar was God toen al die kinderen een voor een in het verkeer omkwamen en al die gezinnen in diepe rouw gestort werden? Ik geef het eerlijk toe, mijn boosheid hierover is sterker dan welk geloof ook. God is dat wat gebeurt tussen mensen.

Een mondkapje en afstand houden bieden nog steeds een betere bescherming dan het gebed. Probeer het maar uit. Don’t do it. Is het niet ironisch dat juist de essentie van religie, religare betekent samenkomen, dat juist die essentie besmettelijk, gevaarlijk en dodelijk is. Het is wreed dat juist nabijheid, omhelzing, liefkozing en liefde zo gevaarlijk zijn geworden. Dat zou geen God gewild hebben. Fijne zondag.

Ate Vegter, 17 mei 2020

11 Comments

  1. Jij gelooft wat je wil. Ik geloof wat ik wil. Je mag daar zoveel over getuigen als je zelf wil, maar niet de ander steeds in een reactie proberen te bekeren. Ik reageer ook niet als jij Gods naam en eer prijst met te zeggen dat je gelooft in iets wat niet bestaat en dat je dat ook heel goed zelf weet. Dat je alleen maar gelooft omdat je bang bent dat er na dit leven niets is dan de dood. Terwijl dat het enige is wat je in de wereld ziet en wat bewijsbaar waar is.

   Like

   1. Ik werd ontzettend geraakt door de laatste alinea. Jammer van de discussie, hebben jullie waarschijnlijk al vaker gevoerd. Respect hebben voor elkaar, daar gaat het om, denk ik. Ik heb in elk geval wel met veel plezier je stukje gelezen!

    Geliked door 1 persoon

 1. Jezus, Bram! Doe normaal! Je kunt het toch gewoon lezen zonder het overal eens mee te hoeven zijn en zonder overal jouw geloof bij te halen. Ik lees ook over jouw leven. Ik lees ook over hoe jij in het leven staat. Daar hoef ik het toch ook niet altijd mee eens te zijn? Respecteer je alleen mensen die hetzelfde geloven? Dat is sowieso niet erg bijbels: Doe goed aan alle mensen, inzonderheid aan de huisgenoten des geloofs. Het is überhaupt niet erg Christelijk op je voor te laten staan op je geloof: I am a Christian. Dat mag best wat bescheidener, want je weet net zo goed als ik dat God verkiest naar zijn wil en willekeur en niet naar onze verdienste of goede werken. Ach, ziet hoe goed het is dat zonen van hetzelfde huis als broeders samenwonen wonen, daar gebiedt de Heer zijn zegen. Stop met al die oordelen, want je zult er zelf door omkomen. Stop met die schijnheilige flauwekul en wees gewoon mijn broer!
  Ik hou van je
  Ate

  Like

  1. Ja, ik hou ook van jou Ate.
   Maar interpreteer onze bedroefdheid en pijn niet als een oordeel, want dat laten wij over aan God.

   Het niet eens zijn begrijpen en accepteren we, maar ik noem jouw leven toch ook niet ‘flauwekul’, laat staan ‘schijnheilige ‘flauwekul’.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s