1788 Waardeloze wifi

In het zoeken naar contact is verbinding belangrijk. Dat weet iedereen. We verbinden ons graag met familie, vrienden, buren, collega’s en ander gedoe. Soms direct, soms via techniek. Maar toen ik ooit in Freiburg met een groepje vrienden gitaar speelde en er een snaar brak, sprak een Duitstalige wijsgeer de historische woorden: ‘Wo ist Technik, dort ist Versagen.’ Althans, zo heb ik het onthouden. Waar technologie is, daar is mislukking, zou je kunnen zeggen. Dat geldt ook voor de verbinding die wij wifi noemen: waardeloze, nee, draadloze betrouwbaarheid. Vroeger luisterden wij ademloos daar hoge betrouwbaarheid, hifi. Van hifi naar wifi is een kleine stap zou je zeggen, maar er is een wereld van verschil. Een snoertje kun je vervangen, maar hoe verbeter je iets wat er niet is? Precies, je bestelt super wifi.

Gister heb ik het aangesloten. Super wifi bestaat uit twee prachtige schotelantennes, wat bedrading en een eenvoudige instructie. Iedereen kan het aansluiten. Twee uur na ontvangst werkte het, maar nog niet optimaal. Je kunt dat allemaal meten. Ik had nu ook een internetmanager nodig met opnieuw een wachtwoord. Dat is allemaal goed gekomen, maar veel beter was het niet. Het testen was een eenzaam avontuur, want je kunt tegenwoordig niemand meer bellen. Je moet je eerst door een hinderlaag van keuzemenu’s heen worstelen en uiteindelijk krijg je dan een link, waarmee je alles zelf kunt testen. Nee, het is inderdaad nog niet optimaal, las ik, onze monteur kan mogelijk nog wel iets verbeteren.

Ik gaf zo snel nog niet op en probeerde ook de app te installeren, want die moest er nu ook bij. Waarom kon dat dan jaren zonder app en zonder internetmanager? Dat soort dingen weet niemand, maar voor je het weet wordt alles in je huis overgenomen en blijf je zelf achter met een verwaarloosde boosheid waar geen uitweg meer voor is. Super zou toch beter moeten werken dan normaal? Vanmiddag komt de monteur.

Ate Vegter, 19 februari 2020

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s