1792 Nieuwsgierige nonchalance

Zo, hè hè, eindelijk weer eens het rijk alleen. Iedereen is naar school en kantoor vandaag, dat is lang geleden. Ik kan het me niet meer herinneren, al heb ik nog een vage notie van de tijd dat het normaal was. Het oude normaal, zeg maar. Weg, allemaal vervlogen met de tijd. Het is stil in huis. Vanmorgen heb ik Lief naar haar werk gebracht en is Piep zelfstandig naar school vertrokken. Dat is het nieuwe normaal. Vroeger was dat andersom.

En er is nog meer veranderd. We zijn nu weer met z’n vijven. Hadden we eerst twee konijnen en een poes, toen een konijn en een poes, nu hebben we twee poezen en een konijn. Dat is wel een heel ander verhaal, want die twee moeten aan elkaar wennen. Ze moeten het op den duur zelfs met elkaar uithouden en als het even kan zouden ze het samen leuk kunnen hebben. Je ziet dat al voor je, dat ze samen tegen elkaar aanliggen, samen slapen en samen naar buiten gaan. Zover is het nog lang niet, al zijn ze allebei wel nieuwsgierig.

Ze zijn wel nieuwsgierig maar Tommy benadert Lilly toch meer vanuit terughoudendheid. Ik wil je wel zien maar kom niet te dichtbij. Lilly geeft haar nieuwsgierigheid meer de vrije loop en gaat vrij en onverveerd op de staart van Tommy af, die daar niet van gediend is. Eén uithaal en een flinke blaas en de rust is weer hersteld. Voor even, want Lilly is niet een poesje dat zich uit het veld laat slaat. Ze is ook nieuwsgierig naar het eten van Tommy, dat is wederzijds, en ze wil graag spelen met de kralen die als vliegwering voor de tuindeuren hangen, ze springt graag op de bank en de stoelen, ze kruipt graag overal onder en voor je het weet ben je haar kwijt.

Dat duurt nooit lang want even later duikt ze dan weer op vanachter de piano. Zo verkennen ze elkaars ruimte, totdat ik ze weer uit elkaar haal en de kamerdeur sluit als een Berlijnse muur. Nu kunnen ze alleen nog naar elkaar kijken. Dan doen ze met belangstelling, maar dan opeens zie je hoe een kat overschakelt van nieuwsgierig naar onverschillig en volslagen nonchalant (slordig gekleed, zonder sjaal) slentert Tommy bij de deur vandaan naar buiten.

Ate Vegter, 27 mei 2020

1792a

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s