1794 Bregje Hofstede – Drift

Ze is samen met een paar oude Neurenberg-nazi’s aan komen lopen in Ate’s Uitleen Bibliotheek en staat nu gezellig te kletsen met haar nieuwe collega’s. Wanneer ze even pauze neemt vraag ik of ze niet even mee naar binnen komt. Ze is jong, ze ziet er heel goed uit en ze klinkt spannend.

Ze heeft een nog onbeschreven Franse titelpagina, dat is de bladzijde waarop je je naam en de datum van aankoop schrijft of bij een cadeautje een opdracht voor iemand anders. Zo’n opdracht aantreffen is eigenlijk het mooist: Voor Pietje, omdat je me zo ongelofelijk hebt geholpen in een hele moeilijke periode in mijn leven. Nog steeds dankbaar, Jantje. Maar ja, met Jantje gaat het inmiddels weer een stuk beter, Pietje is al jaren geleden uit beeld verdwenen en nu zal ze toch een keer de boeken opruimen, weg ermee en daar ligt Pietje zomaar in de buitenbieb, heerlijk, maar het gebeurt maar zelden. Heel vaak scheuren mensen zo’n opdracht eruit, krijg de klere Pietje, weg ermee. Sommigen scheuren ook hun eigen naam er altijd uit, als het begin van een mogelijk angstsyndroom, zeg maar het syndroom van Jantje, waarbij naamsbekendheid ook op lokaal niveau gevreesd en gehaat wordt.

Dat is hier allemaal niet aan de hand en bovendien dwaal ik af voor ik goed en wel begonnen ben – waar was ik gebleven, o ja, ze is jong en ziet er goed uit en ze klinkt spannend en ik vraag haar mee naar binnen om wat nader kennis te maken en ze zegt ja, dat is goed even dit gesprekje afmaken en ik kijk nog wat rond naar de minicontainers die buiten staan en realiseer mij dat ik de onze vergeten ben en ik loop snel de steeg in en zet onze groene container bij de andere.

Wanneer ik terugkom is Bregje ook zover en we gaan naar binnen, samen met Eetlezen van Remco Campert en een verzameling columns van Paul Cliteur met de intrigerende titel God houdt niet van vrijzinnigheid. Hoe Paul dat zo precies weet, weet ik ook niet, maar dat komt later. Nu eerst Bregje. Ze zet haar rugzak neer en we gaan aan tafel zitten, ze is opmerkelijk vrij en op haar gemak in haar blik en gedrag en ik moedig haar aan: vertel Bregje, waar gaat je boek over?

 

Ate Vegter, 29 mei 2020

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s