1798 Een nieuwe kleur roept oude herinneringen op

Het is een prachtige dag. Veel zon en laat in de middag wat bewolking, precies zoals het prettig is. Het lijkt er aanvankelijk nog op dat ik de dag rustig lezend zal kunnen laten vervliegen, maar het is nog behoorlijk vroeg, wanneer ik Lief al druk in de weer zie in de tuin. Ze is de schuur aan het schuren.

Na artistiek overleg met mevrouw S. van Jens wordt besloten dat het oude grijs zal worden opgeknapt tot nieuw bruin. Het is altijd een genoegen om te zien hoe Lief kan genieten van dit soort herstelwerkzaamheden. Ik ben al een paar dagen op mijn hoede want mijn zus maakte van de week een terloopse opmerking over de schuur, met een betekenisvolle blik naar de afbladderende daklijst: ‘Je hebt wel wat werk hier…’ Zo kijk ik eigenlijk nooit naar de dingen, maar Lief slaat er onmiddellijk op aan en dan word ik vanzelf meegesleurd en zo sta ik op een mooie Pinksterdag samen in de zon onder oorverdovende herrie de daklijst van de schuur te schuren, terwijl mijn  boek eenzaam en verlaten, amechtige opengeslagen naar adem happend op tafel ligt.

Wanneer dat eerste bedrijf is aflopen, rijden we naar de Praxis voor de verf. Kunnen we ook even kijken naar een tuintafel, want er ligt een hele nieuwe plattegrond klaar voor het buitengebeuren. We kiezen voor Strak in de Lak Zijdeglans CN02.17, wat wij vroeger gewoon donkerbruin noemden. Ik vind het altijd prettig om over zo’n verfafdeling te slenteren, de geur en de kleuren, ik weet het niet, maar ik geniet er altijd van. Misschien komt dat omdat mijn opa ook huisschilder was en we vroeger vaak koffiedronken met een plak oude wijven erbij in de huiskamer achter de verfwinkel die inmiddels door mijn oom Teun was overgenomen, maar misschien vind ik het ook gewoon lekker. Je kan overal wel wat achter zoeken.

We kijken ook nog even bij de tuintafels. Er staan er twee, een mooie en een lelijke die ook nog iets te klein is, dus de keus is snel gemaakt, maar we nemen hem toch nog maar niet gelijk mee. Fijne dag en werk ze.

Ate Vegter, 2 juni 2020

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s