1801 Naar de bliksem

Je wil er misschien niet te veel over lezen en er helemaal niks mee te maken hebben, maar dat geldt ook voor mij. Ik wil er ook zo weinig mogelijk mee te maken hebben of over lezen. Maar misschien moeten we ons er samen toch even doorheen worstelen. Zal ik schrijven, kun jij lezen, als je wil.

Nu alweer twee weken geleden zijn Lief en ik bij de oncoloog. Ik zie hem wat vaker de laatste tijd. Ik ben dubbel gescand en hij heeft alle uitslagen en papieren bij de hand. Het is toch zo’n vriendelijke man die oncoloog, zeker vergeleken met mijn vorige specialist, de urologe, dat je er bijna voor je plezier heen gaat. Een prettig gesprek is het.

De inhoud van het gesprek is ook niet onverwacht slecht. Het gaat natuurlijk in ruime mate bergafwaarts met mij, eigenlijk net als vroeger op de mulo in dit soort gesprekken, maar ik heb ook niet de illusie dat hij zal zeggen, nou meneer Vegter, we staan versteld, alle uitzaaiingen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik bedoel, dan had ik er wel gelijk over geschreven. Nu komt helder en vriendelijk de voortgang van de kanker in beeld. De foto’s van mijn skelet, met daarop de uitzaaiingen als zwarte vlekken op de aangetaste plekken, zijn nog iets zwarter dan vorig jaar, maar dan moet je wel goed kijken naar een inmiddels alweer aardig vertrouwd beeld.

We spreken over medicijnen en andere medicijnen en nog meer medicijnen en in goed overleg zal ik ook meedoen met een Stevie Wonder onderzoek, zo noem ik het maar even, een dubbelblind onderzoek naar een nieuw medicijn, waarbij niemand weet of je het medicijn krijgt of een placebo. Die helpen ook overal tegen heb ik wel eens gelezen.

In ieder geval gaan we met een enorme stapel papier de deur uit, om door te nemen. Ik heb het allemaal keurig op een stapel gehouden, totdat gisteren een aardig meisje belt, dat met enige terughoudendheid in haar stem vraagt, wanneer ze langs kan komen om de spullen voor het infuus te brengen. Dan besef ik dat een nieuwe tijd is aangebroken.

Ate Vegter, 5 juni 2020

Voor de administratie:

Bicalutamide – mee gestopt

Zoladex -injectie (thuis, elke drie maanden)

Nieuw:

Kalktabletten plus vitamine D

Abiraterone acetaat – pillen

Prednison – pillen

Zoledrinezuur – infuus (thuis, elke maand)

Niraparib (onderzoekje)

1801a

9 Comments

 1. Ate, ik leef van meet af aan met jullie mee en hoop dat jullie nog een hele lange tijd van elkaar mogen en blijven genieten. Ik wens jou, je lief en Piep heel veel sterkte en liefde voor de komende tijd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Lieve Ate, ik las je column zojuist. En schrok van het feit dat je kanker hebt. In mijn beleving was je nog die jonge enthousiaste man van weleer. Dat enthousiaste is er nog steeds lees ik uit je columns. Goed geschreven! Ik wens je sterkte, kwaliteit van leven en veel goede tijd voor jou en je gezin.
  Lieve groet Irene A

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi lieve Irene, wat lief van je. Het gaat met mij eigenlijk heel goed. Ik ben heel gelukkig met vrouw en dochter en vermaak me prima met schrijven en pianospelen. Het is nu wel een beetje de vraag hoe lang nog. Hoe gaat het met jou. Ik vind het leuk om af en toe je naam tegen te komen. Wij zijn nog steeds bevriend met jikkie fenneke Jolande petra en jos. Lieve groetjes Ate

   Like

 3. Het slaat in als de bliksem, dat zal zeker zo zijn. Maar ‘Naar de bliksem’? Nog niet Ate, want je kunt nog genieten van je Lief en je Piep, en de dagen die je hebt. Martin noemde het ‘heftig’ en dat is het zeker. Blijf moed houden en vertel, want met je verhaal help je ook anderen.
  Heel veel sterkte en liefs van Joanne en mij ♥️

  Geliked door 1 persoon

 4. Je beschrijft alles zo luchtig, maar luchtig is het natuurlijk niet. Heftig wel, maar hopelijk is je nog heel lang heel veel geluk gegeven samen met Lief en Piep. Sterkte 🍀

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s