1813 Stratenmaker op zee

Ik ga even langs de apotheek, want ik heb een berichtje gekregen dat het mag. Er staat een mevrouw te wachten, maar voor haar is niemand. ‘Ik weet niet wat er is,’ zeg ze als ik vraag wat er is. ‘Ik ga even kijken,’ zeg ik terwijl ik even ga kijken. Er is niks en ik ben gelijk aan de beurt en sta al bijna weer buiten met mijn prednisonnetjes, als de mevrouw van buiten opeens wakker geschud naar binnen komt en beweert dat zij toch echt voor mij is. Heerlijke mensen.

Ik ben nu klaar voor de dag en kan op de terugweg wel even een stukje omlopen in verband met mijn dagelijkse doelstelling van 5000 stappen. Bij de Grote Kerk, daar moet je nou es een groot feest organiseren, bedenk ik dat ik net zo goed een heel rondje Monnickendam kan doen. Een rondje M. is een wandeling van huis uit over de vesting en dan via de haven weer terug of over de haven en dan via de vesting weer terug. Het Hemmeland of de Monnickenmeer doe ik nog maar zelden.

Het voordeel van zo’n spontane wandeling is dat je op een gegeven moment denkt, ik ga nu naar huis en dat je dan gewoon naar huis gaat, terwijl je toch je meters maakt. Veel sporters doen daar heel stoer over maar in feite zijn ze allemaal gewoon op weg naar huis. Meer is het niet.

Plotseling wordt mijn mijmerende gedachtegang verstoord door een ernstige obstructie. Er rijdt een bovenmaatse vrachtwagen met lege oplegger achteruit de parkeerplaats tegenover de Four Seasons op. Ik ben altijd bijzonder gecharmeerd van achteruitrijdende vrachtwagenchauffeurs met liefst zo lang mogelijke lege opleggers, vanwege hun vakmanschap, maar deze bakt er niks van, dat kun je zo wel zien. Ik loop er met een kennersblik langs, maar schud toch niet met mijn hoofd om hem niet al te zeer te ontmoedigen.

Even verderop is het nog niet gedaan, want daar zijn twee straatmakers aan het werk om van Monnickendam die prachtige stad te maken die zij is. Straatmaker is zo ongeveer het zwaarste beroep ter wereld, dat weet je, en het is een genoegen om ze, altijd in tweetallen, aan het werk te zien, ook omdat je dan kunt dromen van de Stratenmakeropzeeshow van Aart Staartjes, Deftige Dame Wieteke van Dort en Joost Prinsen, die toen nog Erik Engerd heette. Dat programma krijgt zijn naam van de vader van Aart die dat altijd als beroepskeuzeadvies aan zijn jonge zoon heeft gegeven: Jij wordt later nog stratenmaker op zee, jongen. Dat is natuurlijk nog veel harder werken dan hier in de Havenstraat.

 

Ate Vegter 17 juni 2020

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s