1816 Sta erboven

Het is een hete dag. De zon stooft de nieuwe haring bijna in mijn hand voordat ik hem kan opeten. Ik loop door de stad, langs de haven, waar de mensen als vanouds weer op terrasjes zitten, bijeen in tweetallen uit verschillende huishoudens of met iets grotere groepjes uit hetzelfde huishouden. Opeens weet ik iets over mensen waar ik vroeger helemaal niet over nadacht. O ja, wonen die vier mensen bij elkaar in hetzelfde huishouden? Dat zou je toch ook niet zeggen! En die twee, zijn ze getrouwd of hebben ze hier hun eerste stiekeme afspraakje na maanden, blij dat ze nu eindelijk weer eens overspel kunnen plegen?

Is het niet treurig dat wij alles wat we zien invullen met onze eigen gedachten? Wanneer ik een man en een vrouw samen zie eten, hoe vaak denk ik dan niet dat het een getrouwd stel is? Zelden zie ik een broer en zus samen eten, terwijl dat natuurlijk ook gebeurt. Ik kleur de wereld in met de verf die ik voorhanden heb. Wat zou het fijn zijn als ik wat meer ruimte kon maken voor alle andere kleuren, voor alle mensen die anders zijn dan ik, die een leven leiden wat helemaal niet lijkt op dat van mij. Wat is het heerlijk om mensen te ontmoeten die totaal anders zijn, al is het soms ook verdomd lastig en moet je eigen opvattingen opnieuw herschikken. Ik dacht altijd dat, maar het ligt toch anders, er zijn steeds meer mensen die daar een andere kijk op hebben.

Dat is niet erg, dat is je wereld groter en ruimer maken. Dat is jezelf losmaken van je standpunt. Een standpunt is ook alleen maar het punt waar je staat, terwijl je in feite overal tegelijk bent. Misschien dat het daar wel over gaat, dat je niet samenvalt met je opvattingen en van daaruit anderen oordeelt, maar dat je erboven staat zoals ik laatst las op de gevel van een fraaie boerderij ergens in de Purmer: Sta erboven. Ik was alweer vergeten waar dat was, maar een attente lezer meldde het: aan de Jaagweg langs het Noord-Hollands Kanaal. Ga maar kijken.

 

Ate Vegter, 20 juni 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s