1818 Vaderdag

 

Of vaders dag, zoals de Engelsen, de Amerikanen en de Canadezen zeggen en de Aussies natuurlijk. Het is een prachtige dag, wereldwijd, en het zou eigenlijk elke dag Vaderdag moeten zijn, maar toen ik dat vanmorgen zei, terwijl we gezellig ontbeten op bed, zei Piep dat ze dan ook elke dag haar verjaardag wel wilde vieren. Ik zei, dat kan natuurlijk niet, maar je kan wel elke dag je verdaagdag vieren, want je verjaart maar een keer per jaar, maar je verdaagt elke dag.

Ze keek mij enigszins teleurgesteld aan, maar zag ook nieuwe perspectieven: Dan kan je ook elke maand vieren dat je vermaant en elke week dat je verweekt. Nu moesten we allemaal lachen, weker kon de humor bijna niet worden, maar goed. Het is een prachtige dag en het is ook nog een keer de langste dag van het jaar, wie had dat nou gedacht, dat is wel een heel goed idee om Vaderdag op de langste dag van het jaar te vieren, dan heb je er tenminste echt wat aan.

Ik was eerlijk gezegd al vroeg uit bed om mijn stukje te knallen, zoals wijlen Ischa Meijer dat altijd zo mooi formuleerde, maar nadat  ik de beestenboel te eten had gegeven, koffie had gezet en gedronken en het stukje klaar was, kwam Lief naar beneden met het verzoek of ik weer in bed wilde gaan liggen, voordat Piep wakker werd. Ik sloop heimelijk naar boven en viel onmiddellijk in slaap. Zo worden de mooiste dingen in het leven gewoon in scène gezet, dat je het maar weet. Doet niets af aan de romantiek, want even later kwamen Lief en Piep samen naar boven met koffie en crackertjes met kaas en handenvol cadeautjes en tekeningen en gedichtjes. Vind je het gek dat ik wel wil dat het elke dag Vaderdag is. Zo gek is dat helemaal niet in deze tijden van verruwing.

Goed, iedereen vlijde zich neer op het echtelijke bed en ik mocht alles uitpakken. Het waren de mooiste cadeaus ever: een boekje over de Pomodoro Techniek, een methode om urenlang geconcentreerd te werken en superproductief te worden, met de daarbij behorende Pomodoro tomatenkeukenwekker, met dank aan Jan overigens voor het briljante idee. Verder kreeg ik zoals gezegd prachtige gedichten en een hele lieve foto van Piep en als klap op de vuurkorf een enorm snoezige, lieve, kneuterige barbecue met actieve ventilatie, zodat de kooltjes binnen enkele minuten zijn opgewarmd en je barbecue klaar voor gebruik, aldus de Lidl, waar hij vandaan kwam.

Nu maar hopen dat de wolken nog een beetje wegtrekken en het mooie weer kan beginnen. Opeens moet ik denken aan juffrouw Augustijn, mijn zanglerares op de pedagogische academie, die ons een liedje leerde, een canon, die ik nog steeds in mijn hoofd heb:

O, klaag toch niet
Als nevel vroeg de morgen grijst
Want des te schoner is de dag
De dag diehie daar uit rijst
Klaag niet

Ate Vegter, 22 juni 2020

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s