1821 Rellen om te rellen

De familie Hooligan leefde eind negentiende eeuw in Londen. Het was een gezellige familie die veel feestvierde en vaak laat opbleef. Ook de kinderen gingen zelden op tijd naar bed. Vaak trokken ze door de stad, met name door de wijk Islington waar ze woonden, en maakten ze de buurt onveilig zoals dat heet. De wilde feesten, hooley’s, werden steeds groter en ruiger en steeds meer types sloten zich bij hen aan en maar al te vaak liep het volkomen uit de hand.

Later gingen ze zich ook met voetbal bemoeien, waar ze geen bal verstand van hadden maar ze waren wel graag uit op rellen en genoten van hun puberale neiging om de politie te provoceren en de boel op stelten te zetten. Op dit moment verzieken ze ook gewone burgerprotesten, waardoor verschillende gerechtvaardigde demonstraties in een kwaad daglicht komen te staan.

Het kwalijke is dat daardoor het recht van anderen om te demonsteren in het gedrang komt. Zo vormen zij niet alleen een gevaar voor hun directe tegenstander maar ook een bedreiging voor de democratie. Dat kan ze allemaal geen reet schelen, zo lang zij maar kunnen rellen, dat lijkt zo ongeveer hun filosofie. Dan kun je wel begrijpen dat de kinderen niet op tijd naar bed gaan.

Als je naar de foto’s in de krant kijkt lijken het allemaal redelijk volwassen mannen, vaak met stoere tattoos, maar soms toch ook met een lief mondkapje, mannen die als je ze met hun vrouw zou zien winkelen, geen argwaan zouden wekken en waarvan je je dan ook kunt afvragen waarom zij hun kinderlijke neiging tot het uitlokken van politiegeweld niet beter onder controle hebben. Wat bezielt ze om zonder standpunt of kennis van zaken steeds het heetst van de strijd op te zoeken? Kunnen ze niet beter naar het vreemdelingenlegioen gaan? Ze houden niet echt van voetbal of demonstreren, want ze verpesten het juist voor de rest. Ik zou het ze graag eens vragen, maar praten met elkaar lijkt niet direct hun sterkste eigenschap.

 

Ate Vegter, 25 juni 2020

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s