1822 Maden in Monnickendam

Op zich is het wel jammer dat mijn rode Volvo niet op de foto staat, want hij staat nog wel eens op dit plekje met zijn kont in de rotzooi, maar meestal aan de andere kant. Iedereen is het er wel over eens dat het een aanfluiting is dat er zo lang zo veel afval op straat ligt in het mooie oude centrum van Monnickendam en toch gebeurt er niks.

In Rotterdam werd vroeger het huisvuil twee keer per week opgehaald toen we nog emmers hadden. Er kwam dan een mannetje achteraan om de vuilnisemmers schoon te maken, maar dat moest je wel apart betalen. Toen de zakken kwamen werd het huisvuil nog maar een keer per week opgehaald.

Nu wordt het huisvuil in oud-Monnickendam om de week op dinsdag opgehaald en de andere week het plastic. Die frequentie is veel te laag en soms komen ze ook heel laat, waardoor de zakken lang blijven staan en de maden vrij spel hebben. Normaal zie je maden alleen na de vakantie als je iets vergeten bent weg te gooien, maar hier in het mooie Monnickendam kun je voor maden overal terecht. Het is nog een wonder dat de stadsgidsen het niet in hun rondleiding als typisch Monnickendams hebben opgenomen.

Sinds kort hebben wij voor rest en plastic minicontainers, die worden een keer in de vier weken geleegd. Dat is veel te weinig maar gelukkig kunnen we het nu nog op straat zetten als het teveel wordt. De groene containers worden wel vaak genoeg geleegd, maar niet iedereen heeft plek voor containers.

Het wordt nu hoog tijd dat we de ondergrondse containers in gebruik gaan nemen zodat je je afval kan wegbrengen wanneer je wil. En we blijven het afval ophalen van de mensen die het zelf niet kunnen wegbrengen. Dat kan niet heel veel zijn, dus dan kan ook niet heel duur zijn. Dan doe je het goed en dat is wat de mensen graag willen en het is ook goed voor het aanzien van de oude stad. Die twee vallen namelijk samen, het is verbazend dat de gemeente dat niet inziet.

Kennelijk gaat er van de enorme teringzooi in de binnenstad geen enkele urgentie uit. Integendeel, de ondergrondse containers worden steeds maar uitgesteld. Terwijl we weten dat onze volksvertegenwoordigers goede bedoelingen hebben, kan het toch niet zo zijn dat wij als enige gemeente in Nederland niet in staat zijn om onze eigen rotzooi op te ruimen, omdat het te duur is om het goed te doen? Dat gelooft echt niemand. En dan heeft het ook geen zin om te werken aan onze nieuwe slagzin: Monnickendam: goed geregeld.

Ate Vegter, 26 juni 2020

#zokanhetook:
1822a

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s