1824 De regenboog

Gisteren was het Veteranendag en Global Pride. Dat is mooi, zul je zeggen, maar kun je daar iets meer over vertellen? Eh ja, dat is te zeggen. Eerst maar even over Veteranendag. Kijk vroeger had je de Tweede Wereldoorlog en je had Prins Bernhard. Na de oorlog heb je dus veteranen en nog steeds Prins Bernhard. Op zijn verjaardag 29 juni (of 28 juni, maar dat is een ander verhaal) vieren ze samen dat de oorlog afgelopen is. Ze noemen dat Anjerdag, omdat de prins met een Anjer in zijn knoopsgat geboren is. Later worden het veteranen van all over the place en in 2009 wordt besloten dat het niet meer gevierd wordt op de verjaardag van de prins maar op de laatste zaterdag van juno. Dat was gisteren.

Global Pride gaat over trots zijn op jezelf, op wie je bent, op de planeet, Global Pride is het zusje of broertje van Gay Pride, met iets meer milieu in de pocket. De regenboog is het symbool van Gay Pride en Global Pride, om aan te geven dat elke kleur en gerichtheid oké is. We kennen de regenboog natuurlijk van vroeger wanneer hij nog gewoon aan de hemel staat wanneer het regent en de zon schijnt. Dat het licht gebroken wordt door het water en dat wanneer water en vuur elkaar ontmoeten je de mooiste kleuren krijgt, zou je kunnen zeggen. Later, na de Zondvloed, is hij ook ingezet door de God van het oude testament, als teken dat God de wereld nooit meer door water zal vernietigen. De mensen in Bangladesh en in Zeeland 1953 en gisteren nog in Brabant en Gelderland zullen daar toch hun natte wenkbrauwen bij optrekken. Hou je er dan ook aan als je iets belooft!

Maar goed. Je zou kunnen zeggen dat de veteranen gevochten hebben voor de vrijheid van de lhbtiq+-ers, maar andersom is het ook waar dat de gay community ons elke keer met de neus op de feiten drukt dat vrijheid nog niet vanzelfsprekend is en hoe belangrijk het is dat je je land in vrijheid mag dienen.

Vrijheid gaat naar mijn idee niet alleen over de vrijheid om te zijn wie je bent, maar ook en vooral over de vrijheid die jij aan anderen geeft om te zijn wie hij of zij is. Dat betekent dat je niemand uitsluit, maar elk leven viert en iedereen zijn eigen keuzes laat maken, ook als het keuzes zijn die je zelf niet zou maken. Juist dan, wanneer je denkt, dat is niks voor mij, juist dan is het belangrijk om te zeggen en uit te spreken, maar wees vrij om te zijn wie jij bent. Ik hou van je, niet ondanks, maar met alle keuzes die je maakt. Daar zal ik voor vechten als het nodig is. Dan zijn we een grote stap verder dan die andere Oranje, Koning Willem II, die zijn homoseksuele neigingen zijn hele leven verborgen moest houden. Gelukkig heeft Eillert Meeter erover geschreven zodat we hem nu alsnog de eer en de vrijheid kunnen geven om te zijn wie hij is.

Geef dat hier en nu zelf aan alle mensen. Wees trots op wie je bent. Het universum kiest maar één keer om zich te manifesteren in iemand zoals jij. Wees er trots op. Be proud. Love it. En tegen iedereen die meent in de bijbel argumenten te vinden om anderen te veroordelen wegens hun geaardheid zeg ik: lees nog eens, read again, je hebt het nog niet begrepen. Lees maar, er staat niet wat er staat. Er staat liefde. Love. Live it.
Ate Vegter, 28 juni 2020

Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s