1829 Altijd maar naar school

Ik moet het even hebben over naar school gaan. De vakantie komt eraan en dan zijn we allemaal weer blij dat het erop zit dit jaar en dan vergeten we wel eens hoe heerlijk het is om op school te zitten. Je hoeft niets te doen, alleen maar een beetje te luisteren en wat uit het raam te kijken en de rest gaat vanzelf. Een ding is wel belangrijk: zorg dat je zo lang mogelijk op school zit. Hoe langer je op school zit, hoe beter je werk later betaald wordt, maakt niet uit wat je doet.

Ik heb zelf twintig jaar onderwijs genoten en dat is een mooi uitgangspunt. Kan best nog wel iets langer want ik heb niet alles afgemaakt, maar daar gaat het niet om. Belangrijk is dat je in een omgeving verkeert die het beste voor heeft met je ontwikkeling. Dan gaat de rest eigenlijk vanzelf. Verder is het belangrijk je niets aan te trekken van je omgeving. Wat de mensen ook zeggen, blijf gewoon naar school gaan. De mensen hebben altijd wel iets te knorren, dus dat kun je gerust van je laten afglijden. Gun iedereen haar mening en ga gewoon door.

Bij mij begon het commentaar al in de vierde klas van de lagere school toen juffrouw M. van der Meiden in mijn rapport schreef: Ate is veel te lui en te slordig. Ja, ik keek liever naar buiten naar de mensen die hun hond uitlieten op het grasveld naast de school, maar ik had dat jaar op datzelfde rapport een 8 voor Bijbelse Geschieden is en een 8 voor Nederlandse Taal, dus wie zit hier nou niet op te letten? Op het eerste rapport van de zesde klas stond Ate leert zijn werk onvoldoende. Dat vond ik wel een compliment wat ik deed helemaal niets. Op het derde rapport van dat jaar stond: Op de ULO zal Ate heel hard moeten aanpakken, anders blijft hij het eerste jaar zitten. Met mijn uitgangspunt in gedachten dat het belangrijk is om zo lang mogelijk op school te blijven wist ik direct wat ik dat eerste jaar moest doen.

Ate Vegter, 3 juli 2020

 

 

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s