1830 Onderwereld

Het begint er nu toch op te lijken dat Noord-Holland eindelijk een volwassen provincie aan het worden is. Jarenlang ligt het daar maar als de opgestoken duim van Nederland, vol positieve, nuchtere Noord-Hollanders. De Westfriezen zijn misschien wel het nuchterste volk ter wereld, als ik het zeggen mag. En toch.
En toch staat de krant de laatste tijd bol van de wasverzachter. Niet omdat het in de aanbieding is, maar omdat het een van de eerste signalen is dat er iets niet klopt. Let op de geur van wasverzachter en verdacht verkeer van witte busjes. Vermoedelijk zit je op dat moment al midden in een aflevering van Breaking Bad.

Je mag de drugshandel niet romantiseren, want dat is al gedaan, ook met de succesvolle Brabantse serie Undercover, maar wat onderwereld is moet wel onderwereld blijven. Liever geen kinderen die opeens een vet verdienend koeriersbaantje hebben, want voor je het weet ben je gehooked. Burgemeester Don Bijl van Purmerend gaat de strijd aan en ook burgemeester Jan Hamming van Zaanstad heeft met zijn NH Drugs Alert de aanval op de drugscriminaliteit geopend. Het ene na het andere drugspand wordt gesloten. Zie je die verzegeling? Je mag er mooi niet meer in, jongens. Ook hier voor je neus in je eigen straat gebeurt het. Je ruikt de wasverzachter nog. En zo stoomt Noord-Holland op in de vaart der volkeren met serieuze drugsnetwerken met tentakels tot in Zuid-Amerika.

Is het een trend? Is het de geest van de tijd? Is het het grote geld, of begint het al bij jongeren die steeds vaker een mes op zak hebben? Het zijn niet allen koks die lange messen dragen, maar hoe zit het dan wel? Misschien moeten we iets beter opletten en kwalijke zaken sneller melden, gewoon bij de politie, of bij Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000. En ik denk dat het profiel van de nieuwe burgemeester van Waterland ook nog wel een extra lijntje kan gebruiken: crimefighter pur sang, of staat dat er al in?

 

Ate Vegter, 4 juli 2020

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s