1845 Dit huis is thuis

Je moet zo’n huis toch ook niet verlaten. Zo’n huis met zijn zachte geuren en het licht glooiende terras. Zo’n huis met zijn groen uitspattende tuin en een bootje in het water. Zo’n huis met zijn smalle steeg waar de mini-containers gemakkelijk vier weken kunnen staan meuren en zijn openslaande deuren en met de door rozen en Chinese bruidssluier overwoekerde pergola.

Zo’n huis met zijn toekomstige lichtval bij de piano, zo’n huis met de kleinste concertzaal van Monnickendam, van Nederland vermoedelijk en waarschijnlijk ter wereld, alhoewel ik me ook wel kan voorstellen dat er ergens op aarde een dwaas is die een concertzaal met één bioscoopstoel heeft ingericht, maar beperken we ons tot wat normaal is, wie bepaalt dat eigenlijk, dat doen we samen, dan is het echt de kleinste en gezelligste plek om te komen luisteren naar de Gnossiennes van Satie en de Drie Dansen van Jurriaan Andriessen.

Zo’n huis op nummer vijf in de oude stad van Monnickendam, waar het huisvuil nog gewoon opgehaald wordt al was het de Middeleeuwen en de huizen lachen naar de hemel omdat het leven er meer dan goed is en de mensen gelijk en tevreden. Zo’n huis met z’n poezen en z’n konijn, eh zo’n huis met z’n planten en z’n lieve poezen. Zo’n huis waar je thee zet om er thuis van te maken.

Zo’n huis moet je toch ook niet verlaten om dan met je caravan een week in de regen te staan en vervolgens een week aan het strand waar de zon brandt en het zand overal en nergens tussen je kleren en je tenen zit, waar je het pas weer weg krijgt wanneer je heerlijk thuis onder de douche staat, zo’n douche die je precies goed kunt instellen en die niet om de haverklap uitvalt. Zo’n heerlijke, eindeloos genadige douche waar je helemaal van opknapt, waardoor je je alleen nog maar de zonnige kanten van de vakantie herinnert, want dat was het: een heerlijke, leuke, gezellige vakantie samen, voor zonnige herhaling vatbaar!

Ate Vegter, 19 juli 2020

www.atevegter.wordpress.com

1845a

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s