1848 Huisvredebreuk

Je kunt het oorlog noemen, je kunt het gelul in de ruimte noemen of gewoon gezeur, maar voor degene die het aangaat is het een onverwachte, ongewenste, onoplosbare verstoring van het gewone huiselijk leven, oftewel huisvredebreuk. Een saaier woord is er eigenlijk niet voor zoiets spannends.

Wat is er aan de hand? Wij hadden een poes en een konijn. Je weet het nog wel. Tommy en Micky waren de laatst overgeblevenen van onze verzameling huisdieren die hier de laatste jaren huisgehouden hebben. Toen kwam Lilly, een lust voor het oog qua sierlijkheid en ras-onzuiverheid, beweeglijk, dansend, uitdagend, nieuwsgierig, precies zoals je eigenlijk zelf zou willen zijn als je niet de kost zou moeten verdienen en voor de kinderen zorgen en de rekeningen betalen: vrijheid en speelsheid stonden met koeienletters in haar ogen geschreven, als die zouden passen, hè, want het is maar beeldspraak, dat begrijp je.

Dat ging eigenlijk allemaal behoorlijk goed. De sfeer was oké en Mick vormde met zijn konijnenrust een soort gedemilitariseerde zone (altijd mooi om beelden van de Vietnamoorlog uit mijn jeugd te gebruiken) tussen de partijen, daarmee de vijandelijkheden beperkend tot af en toe een noodzakelijke uithaal. Lilly at in de hal en Tommy in de werkkamer. Dat was misschien ook niet zo’n goeie zet want ze zouden toch ook aan elkaar moeten wennen.

Anyway, nou is Micky dood en staat het huis op stelten. Ze eten nu samen in het halletje bij de voordeur, anders zien we Tommy helemaal nooit meer, maar de onverdraagzaamheid druipt van de traptreden, waar Lilly Tommy angstvallig in de gaten houdt. Ik probeer Tommy te overtuigen dat het best goed kan gaan, zoals met Jopie, denk aan Jopie, zeg ik dan, maar daar wordt hij alleen maar verdrietig van en hij gromt meer dan dat hij spint. Kortom, het is een bende. Of zoals Mick Jagger zingt:

Ooh, a storm is threatening
My very life today
If I don’t get some shelter
Ooh yeah, I’m gonna fade away

War, children, it’s just a shot away
It’s just a shot away
War, children, it’s just a shot away
It’s just a shot away

Terwijl iedereen weet dat de oplossing zo eenvoudig is:

I tell you love, sister, it’s just a kiss away
It’s just a kiss away
It’s just a kiss away
It’s just a kiss away

Wellicht moeten nog wat meer plaatjes draaien, dan gaan ze elkaar misschien via de muziek waarderen. Hoop uitspreken is impliciet vaststellen dat het heden niet lekker loopt. Ooit hopen wij weer gewoon hopeloos te leven, met twee poezen samen slapend op de bank.

Ate Vegter, 22 juli 2020

http://www.atevegter.wordpress.com

 

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s