1854 Peter Green (1946-2020)

Peter Green is overleden. Hij is in 1967 de oprichter van Fleetwood Mac en stapt in 1970 uit de band om een gewoon leven te leiden en zijn fortuin aan een goed doel te schenken. Zulke grote harten tref je maar zelden. Fleetwood Mac wordt een band met veel personeelswisselingen.

Het oorspronkelijk Fleetwood Mac maakt in mijn jeugd in 1968, ik ben vijftien jaar, diepe indruk met het nummer Need your love so bad. Niet alleen hunker ik zelf naar de onvoorwaardelijke liefde van dat meisje waar ik het zo warm van krijg als ik alleen al in dezelfde ruimte met haar ben, het nummer schenkt mij ook ongekende mogelijkheden om mij thuis op de wellustige klanken te wentelen in mijn herinneringen aan haar en onze grootse toekomst samen. En dat is alleen nog maar het eerste nummer. Daarna volgt het weg zwijmelende Albatros en Man of the World, een nummer dat precies weergeeft hoe ik mij voel wanneer ik mij weet te ontworstelen aan de greep van mijn ouders en van school. Dan volgt Oh well (part 1), wat we ook altijd in al zijn volledigheid zo noemen, terwijl we maar een enkele keer de B-kant van dit singletje draaien met Oh well (part 2). Het gebeurt wel, maar we moeten toch altijd weer afsluiten met het weergaloze deel 1.

Ik verlies ze een beetje uit het oor en ze scoren door het vertrek van Peter Green, interne affaires, ruzies en conflicten ook niet zulke grote hits, tot in 1977 de elpee Rumours met het weergaloze Go your own way inslaat als een bom. Ik zit op dat moment in Israël in de kibboets helemaal mijn eigen weg te gaan en er zijn twee elpees die we in de lome middaghitte, na het werk en voordat we naar het zwembad gaan, helemaal grijs draaien: Dark side of the moon van Pink Floyd en Rumours van het vernieuwde Fleetwood Mac, met Lindsay Buckingham en zijn vriendin Stevie Nicks. De band bestaat nu uit Mick Fleetwood, die in scheiding ligt en twee stellen, Buckingham en Nicks en ook John en Christine McVie, die allemaal een hoop gezeik in hun relatie hebben en dat van zich af schrijven en spelen op het album Rumours, wat mede door deze intense emotionele lading het best verkochte album ter wereld wordt.

Peter Green hoeft dit gelukkig allemaal niet meer mee te maken. Hij zit lekker aan de drugs en maakt nog verschillende solo-albums en negen elpees met zijn band Peter Greens Splinter Group, maar die blijven allemaal onder de radar. Op 25 juli overlijdt hij vredig in zijn slaap, zo laat de familie weten.

Ate Vegter, 28 juli 2020

www.atevegter.wordpress.com

Advertentie

4 Comments

 1. Ik herken er niets van – misschien als ik het hoor…
  Ben verbaasd dat je nog zoveel weet van die 60-er groepen.
  (Ik moet die oude elpees ook maar weer eens gaan draaien).

  Like

  1. Dat was mij al duidelijk toen jij van Stevie Wonder alleen I was made to love her herkende… 😎 Ik draai mijn oude platen (nu nog zo’n 150) nog steeds regelmatig en er komen ook weer nieuwe bij van vinyl is weer helemaal in opmars. Sofieke wil ook graag een platenspeler voor haar verjaardag…

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s