1857 Een geel koffertje

We rijden even naar de Kringloop. We hebben in het weekend gebruik gemaakt van het mooie weer en de tuin gedaan en verder een hoop opgeruimd. Ook heb ik de Volvo nog even opgepoetst en nu laden we hem vol met boeken, kleren en spullen. Het lijkt wel een verhuizing en dat is het ook, alleen gaan we zelf niet mee. We laten alles achter in Purmerend. Daar staan de boeken op alfabet en in Volendam is het een zootje, ook al zou je dat misschien andersom verwachten.

Ik parkeer de Volvo met zijn trekhaak naar de tafels waar je alles kunt afgeven en we laden samen uit. Nog een enkele blik op dat lampje, die kleren en die paar boeken en dan laten we het los. Nu mogen we naar binnen. De rolverdeling is altijd hetzelfde. Lief gaat daar de kleren, waar ze alles afspeurt naar mooie merkkleding en ik ga zo lang het duurt naar de boeken. Ik scoor vrij goed vandaag: Revolutionary Road van Richard Yates om gelijk zelf in te beginnen, Extreem luid en ongelofelijk dichtbij, Stoner, Grijze Zielen en Kom hier dat ik u kus voor de buitenbieb. Het zijn prachtige boeken die iedereen moet lezen. Voor Kees de wielerverhalen Pijn is genot van Jan Siebelink en voor de heb Eilandgasten, Reis door de nacht, Eva Luna en Sapiens. Het is een mooi stapeltje waarvan ik een deel in de Volvo laat staan omdat de boekenkast uit zijn voegen gaat. Ik moet daar nog iets op verzinnen.

Op weg naar de kassa kom ik een geel koffertje tegen, gemaakt van blikken verpakkingsmateriaal en stripverhalen. Het ziet er prachtig uit en mijn laptop past er precies in! Ik laat het aan Lief zien: past je laptop er wel in? Ik knik. Bij de kassa begint een mevrouw met een winkelwagentje vol jurken tegen mij over het koffertje, wat een mooi koffertje, voor mijn laptop, o, als die er dan maar in past. We rekenen af en gaan nog even langs Malle Pietje, waar ik Rossy, dat Krantenkind en Karel van Wolferen tegenkom en een prachtige messing crucifix, die mee mag voor boven de deur, een kleine katholieke knipoog naar mijn gereformeerde verleden. Thuis pas ik eerst de laptop in het koffertje. Hij past precies. Dan poets ik Jezus op en hang hem boven de wc-deur. Nu kan het leven niet meer stuk.

Ate Vegter, 31 juli 2020

www.atevegter.wordpress.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s