1858 Alcoholvrij

Misschien is het je ook al opgevallen, maar de alcoholvrije trend zet behoorlijk door. Dat is heel prettig op een warme dag als vandaag, want dan kun je toch al wat eerder een biertje of een wijntje nemen, zonder de dag in hopeloze laveloosheid te moeten eindigen.

Alcoholvrij bier is al wat langer verkrijgbaar. Iedereen kan zich het debacle van Buckler nog wel herinneren. De eerste poging van Heineken om de markt te veroveren met alcoholvrij bier wordt eind jaren tachtig genadeloos afgemaakt door Joep van ’t Hek. De tijd is nog niet rijp. Pas in 2017 komt Heineken 0.0 op de markt en nu kun je overal wel een alcoholvrij biertje bestellen.

Met wijn gaat het wat langzamer. In 2010 kun je alleen nog maar smerige alcoholvrije wijn krijgen bij de slijter, maar in 2017, wanneer ik definitief stop met drinken, is er ook al een beperkt aanbod in de supermarkt. De keuze is nu wat ruimer en de smaak wordt ook steeds beter, maar in restaurants is het nog tobben. Misschien zijn ze bang dat de fles niet diezelfde avond opgaat.

En ook al heb je alcoholvrije wijn in de koelkast staan, die kun je toch moeilijk meenemen naar een restaurant. Ik vraag er wel steeds naar en met succes bij Van der Valk in Hoorn, de Koperen Vis in Monnickendam en de Jutter in Purmerend. Bij de Posthoorn heb ik mijn voorkeur bij de reservering aangegeven en dan komt het ook goed, maar bij de meeste restaurants krijg je nog spontaan nul op het rekest en geen 0.0.

Een tip voor de niet drinkers: blijf ernaar vragen, dan zal de trend wat sneller doorzetten, want misschien hebben die restaurateurs het niet in de gaten of willen de sommeliers er niet aan, maar de consumptie van alcoholvrije wijn zal in de komende jaren drastisch toenemen, al was het alleen maar omdat steeds meer mensen het fijn vinden om er nog eentje te nemen en toch veilig naar huis te rijden.

Ate Vegter, 1 augustus 2020

www.atevegter.wordpress.com

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s