1860 Piep wordt 12

Het is zaterdag en vandaag viert Piep haar twaalfde verjaardag. Woensdag is ze echt jarig, maar we nemen alvast een voorschotje. We zijn de hele week al druk bezig met de voorbereidingen van het feest en de cadeautjes en we worden dan ook zeer op ons gemak wakker omdat vandaag alle wensen vervuld gaan worden.

Zo wil ze graag een ontbijt op bed en alle cadeautjes verstopt. Niets is gemakkelijker dan dat en het is een feest om samen pakje voor pakje op te sporen, koud, warm, warm, heet, je kent dat wel. Het grootste cadeau is de schildersezel met grote en kleinere doeken en het mooiste cadeau is een sierradensetje met kettinkje, armbandje, ring en twee oorbellen. Het ringetje is iets te klein en als we dan toch taart gaan halen bij de Hema kunnen we gelijk wel even langs bij Lucardi voor een passende ring. Het is een feestelijk ritje en we nemen ook nog macarons mee, gewoon omdat die zo lekker zijn.

Dan belt tante Baukje om te feliciteren en zowaar treft Piep het cadeautje van haar en tante Kitty aan onder de bureaulegger op papa’s bureau, waar inmiddels een kleine uitstalling van alle gaven groeiende is. Oma opent het bal rond twaalf uur en zo loopt het de hele dag door met de mama’s en de papa’s rond de tafel en alle kinderen op de steiger, de meisjes die allemaal willen knuffelen met Lilly en de jongens die met de mooiste hengels een visje aan de haak slaan.

’s Avonds eten we sushi met Jorg die z’n busje aan de overkant heeft staan maar toch maar niet blijft slapen en dan is de rust weergekeerd, als stilte na de storm. Piep is nog veel te wakker om te gaan slapen zegt ze en wij begrijpen dat heel goed, maar vervolgen toch maar de normale rituelen en ze ligt er nog maar net in of ze droomt al pratend in haar slaap als een echte jarige, terwijl dat allemaal woensdag nog echt moet gaan gebeuren.

Ate Vegter, 3 augustus 2020

www.atevegter.wordpress.com

 

Macarons

Macarons zijn kleine ronde luchtige koekjes die aan elkaar geplakt zijn met een zachte vulling (ganache). Macarons bestaan in verschillende kleuren en smaken. Ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk.

Oorsprong

De oorsprong van de macaron van Joyeuse gaat, volgens de traditie, terug tot het huwelijk in 1581 van Anne de Joyeuse met Marguerite de Lorraine. Voor deze gelegenheid introduceerde Catharina de’ Medici uit Italië een nieuw recept voor ronde gebakjes op basis van fijngestampte amandelen, die men “macarone” noemde.[1]

In 1862 richtte Louis-Ernest Ladurée een patisserie op in de Rue Royale 16 in Parijs. Zijn kleinzoon Pierre Desfontaines introduceerde macarons in 1930. Zijn eerste macarons bestonden uit twee kleine op amandel gebaseerde schuimpjes met een vulling van ganache.

Het schuimpje bestaat uit amandelen, poedersuiker, suiker en eiwit. Ze worden tegenwoordig in veel verschillende smaken gemaakt, herkenbaar aan de verschillende kleuren zoals chocolade (donkerbruin), mokka (middenbruin), kersen (rood), pistache (groen), aardbei (roze), framboos (karmijn), citroen (geel) en kokos (roomwit). Ladurée heeft tegenwoordig meerdere vestigingen in Parijs, maar ook in Londen, Genève en Tokio.

Macarons werden nog populairder toen zij verschenen in de film Marie Antoinette en in de televisieserie Gossip Girl.

bron: Wikipedia

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s