1868 Doyle, Swanson, Irving, Sparks of Nesbo?

Het loopt storm in de bibliotheek! Soms is het net de stille week en gebeurt er helemaal niets en dan opeens puilt-ie uit van nieuwe ouwe boeken terwijl er ook nog een plastic tas van de Hema of de Deen onder geschoven is.

Vaak is het dan wel tijd om even schoon schip te maken, want ik ben altijd blij met verse boeken maar oude schoolboeken over boekhouden of geschiedenis of streekromans waarvan het omslag bijna uit elkaar valt van Annie zus en Loes zo met die dubbele achternamen, gooi ik meestal direct of, mild als ik ben, na een dag bij het oud papier. De regel is dat je er alleen boeken in zet waarvan je denkt dat iemand anders die nu nog graagzou willen lezen. Mooie romans, thrillers, biografieën, dat is het eigenlijk. Kookboeken bijvoorbeeld neemt echt niemand mee.

De laatste tijd komen er veel Engelse pockets binnenzeilen. Je weet hoe dat gaat, het is net of ze mekaar aantrekken en meesleuren, zoals wij vroeger toen we nog op school zaten: he, ga je mee naar de bieb. Andere jongens gingen liever voetballen, maar ik ging altijd graag naar de bieb, alleen al vanwege de stilte en de serene sfeer.

Ik tel nu vijf Engelstalige, spannende boeken die allemaal een vette prijs hebben gewonnen en een grote oplage hebben gekend. Ik vroeg op Facebook, welke zou je mij aanraden om te lezen? Dit is nu de stand: Doyle en Irving 5 stemmen, Nesbo 3, Sparks 1 en Swanson helaas 0 punten, maar wel nerveshredding volgens de Sunday Mirror. Irving en Sparks zijn #1 New York Times bestsellers en Roddy Doyle wint de Booker Prize in 1993, mijn God, toen was ik veertig! Jo Nesbo heeft al 14 miljoen exemplaren van deze eerste Harry Hole thriller verkocht. Wat nu?

Ik begin tegelijk in Doyle en Nesbo en na een paar bladzijden kies ik voor Nesbo. Ik denk dat die het spannendst is, alhoewel ik ook het idee heb dat Doyle het leukst is om te lezen, maar ja, zo gaat dat met impulsieve beslissingen.

Ate Vegter, 11 augustus 2020

www.atevegter.wordpress.com

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s