1876 Boeken lezen op anderhalve meter

In verband met de jongste maatregelen van het kabinet heb ik de leesmogelijkheden van Ate’s Uitleen Bibliotheek (AUB) aan het Niesenoort uitgebreid en aangescherpt. Eerst maar even de aanscherpingen, want ik kan niet lezen zonder een goed potlood, liefst niet te hard, laten we zeggen vanaf 2B tot 4B. 

Het is niet toegestaan om met meer dan zes mensen tegelijk in de bieb te graaien. Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen kijken bij de kinderboeken, maar alleen op afspraak. Houd anderhalve meter afstand bij het verblijf bij de bibliotheek, maar ook later bij het lezen, ook al heb ik daar verder geen reet mee te maken. Voor het brengen van boeken geldt hetzelfde, maar bedenk dat je alleen boeken brengt die anderen ook willen lezen, geen pulp fictie, streekromans of studieboeken. Die kun je zelf wel bij het oud papier zetten, dat wordt vandaag opgehaald. Hou er verder rekening mee dat lezen verslavend kan werken en blijf dus niet rondhangen. Dat belemmert anderen in hun hang naar hoogwaardig leesmateriaal.

Dat brengt mij vanzelf op het tweede punt, de uitbreidingen. Ik moet zeggen dat ik het ongelofelijk moeilijk vind om boeken af te staan voor de bibliotheek, voor gelezen boeken is dat nog moeilijker dan voor ongelezen boeken Hoe neem je afscheid van helden waarmee je urenlang grote avonturen en hele levens hebt doorgemaakt? Ja, zeg het maar als je het weet. In ieder geval heb ik de bieb weer aangevuld tot zijn maximale capaciteit. Neem en lees, bedenk en geloof dat lezen je uit dit eenvoudige leven kan optillen naar een ander leesleven op elke mogelijke locatie en altijd zonder reiskosten.

Geniet van de spectaculaire rasschrijver Jonathan Safran Foer, het wonderlijke leven van Steve Jobs, de oeverloze lulverhalen van Peter Buwalda (die kon ik echt heel gemakkelijk wegdoen) of de keigoed geschreven romans van Ian McEwan. Pak een column van Ischa Meijer of een thriller van Jo Nesbø, die een streepje voor en achter heeft, of neem iets luchtigs van Sandra Brown of Nicci Jeweetwel. Maak er geen troep van en geniet van het leven, want het boek is uit voordat je het weet. Fijne dag, weest stil, hou afstand, blijf gezond.

Ate Vegter, 19 augustus 2020, 7:58

www.atevegter.wordpress.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s