1880 Jo Nesbø – De Vleermuisman

Het begint een paar dagen geleden wanneer ik wat spannende boeken op een stapeltje heb liggen en vraag welke het leukste is om nu te gaan lezen. Roddy Doyle’s Paddy Clarke Ha Ha Ha en Jo Nesbø’s The Bat/De Vleermuisman komen als beste uit de bus. Ik begin in beide boeken en lees door in Jo Nesbø.

The Bat of De Vleernuisman is het eerste boek van Nesbø over de Noorse politieman Harry Hole. Hij wordt naar Australië gestuurd om daar de moord op een Zweeds meisje op te lossen. Je vraagt je af waarom ze geen Zweedse politieman sturen of waarom Nesbø er geen Noors meisje van maakt, maar dat zijn juist de kleine subtiliteiten van deze briljante schrijver.

Hij grijpt je bij je lurven en voor je het weet zit je midden in een moordzaak die eerst alleen maar ingewikkelder wordt en daarna rustig wordt uitgeplozen. Ik weet nog dat ik mij bladzijdenlang zit op te winden omdat Harry zegt dat hij de volgende dag terug naar Noorwegen zal vliegen, terwijl ik pas halverwege het boek ben. Hoe moet dat dan verder? Verder is het gewoon een aardige gozer, een alcoholist die gestopt is met drinken en die zich vervolgens helemaal klem zuipt, maar altijd de volgende dag weer keurig hersteld is voor een overlegje met zijn leidinggevende, die hij precies vertelt hoe het nu precies in elkaar zit. Tot zover een leuk boek.

Ik begin er aan met het gevoel een lekker boek te gaan lezen, niet te ingewikkeld, maar gewoon een lekkere pageturner. Dat is ook wel goed uitgekomen, maar op een zeker moment krijg ik het gevoel dat het ook wel een beetje zonde van mijn tijd is. Ken je dat? Ik lees toch rustig door en dan opeens, in het tweede gedeelte bekruipt mij het gevoel dat ik het hele verhaal van a tot z ken. Alles wat ik lees heb ik al eerder gelezen of gezien. Ik ken het verhaal en de afloop precies zoals het gaat. Niet van tevoren, maar precies op het moment dat ik het lees krijg ik een sterk déjà lu. Terwijl ik honderd procent zeker weet dat ik nog nooit iets van Nesbø heb gelezen. Heb je dat ook wel eens? Het is een gratis extra mysterie, waar ik bij dit boek erg van genoten heb.

Ate Vegter, 23 augustus 2020

www.atevegter.wordpress.com

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s