1881 Oogcontact vermijden

Laatst zegt iemand tegen mij dat hij niemand kent die zo weinig oogcontact maakt als ik. Ik schrik op midden in een betoog en geïrriteerd zeg ik dat dat me uit mijn concentratie haalt, dat ik niet goed kan formuleren als ik ook nog iemand moet aankijken, dat ik geen twee dingen tegelijk kan, en meer van dergelijk gelul. Ik fabuleer er lustig op los terwijl ik hem nu aankijk, want ik kan het natuurlijk wel, maar ik heb er een bloedhekel aan als het moet. Ik doe dingen graag vrijwillig en het is mij ook veel te intiem. Ik ben graag op mijzelf en word niet graag bekeken. Ik hou er al helemaal niet van als iemand daar ook nog iets van zegt. Wel kijk ik zelf graag naar een ander, maar zodra die terugkijkt ben ik weg. Dat is lastig tegenwoordig want veel mensen compenseren de anderhalve meter met hun ogen.

Ik mis wel het omhelzen, het knuffelen en de kleine aanrakingen die het leven zo aangenaam maken. Het is in voorkomende gevallen ook wel eens prettig dat het niet hoeft, maar dat geldt eigenlijk alleen als je het zelf lastig vindt om nee te zeggen of wat afstand te bewaren. Dat vind ik soms ook moeilijk, maar niet als het voor de hand ligt. Ik vind het kennelijk minder lastig om iemand een beetje te kwetsen. 

Oogcontact wordt ook gemakkelijk vermeden wanneer iemand in verlegenheid wordt gebracht, zoals we gisteren zien bij Ilja Leonard Pfeijffer, die duidelijk niet op zijn gemak is wanneer Janine, in een van haar beste uitzendingen, hem het vuur na aan de schenen legt over zijn vrouwonvriendelijke beschrijvingen in Brieven uit Genua. Hij wil steeds maar terug naar zijn Grand Hotel Europa, maar ze laat hem niet los. Mooie televisie. Ze laat hem los wanneer ze hem heeft waardoor het niet echt ongemakkelijk wordt. Dat is talent. Ook mooi dat ze vraagt naar zijn opvallend lange haar. Dat had ze bij Inez Weski ook moeten doen, even vragen naar die ogen, want daar zit een mooi verhaal achter. Inez tekent veel ogen, maar daar hebben ze geen contact over. Ik ben benieuwd of Janine nog een seizoen mag doen. Ik kijk er wel naar uit.

Ate Vegter, 24 augustus 2020

www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s