1885 Aardappels, groente, vlees

Op woensdag kook ik altijd, sinds jaar en dag, sinds we getrouwd zijn bedoel ik. Ik kook altijd hetzelfde: aardappels, sperziebonen, karbonade. Dat aten we vroeger bij ons thuis altijd op zondag. Zo maak ik van elke woensdag een zondag. Dat mag ook wel want de zondag is tegenwoordig niet veel meer dan een saaie zaterdag, zoals ik ook vroeger al leerde van vriendjes die niet naar de kerk gingen. Bij ons thuis was de zondag met haar kerk, koffie en klaverjassen altijd het hoogtepunt van de week, maar die tijd is helaas voorbij.

Over de boontjes, die ik zelf moet doppen, hebben we de afspraak dat je van mij een dubbeltje krijgt als je er nog een puntje aan vindt. Zo leer ik netter werken en Piep loopt er soms aardig op binnen. Ik varieer ook wel eens met broccoli of bloemkool of andijvie, wat ik zelf heel lekker vind, stamppot rauwe andijvie, maar dan zijn er geen dubbeltjes te verdienen.

Ook doen we wel eens krieltjes in plaats van gewone aardappels, of zoals deze week, gebakken aardappels, die ik ook weer ben gaan waarderen. De karbonade heb ik al lang geleden losgelaten. Ik vind het te moeilijk om hem net zo mals en knapperig te krijgen als mijn moeder. Dus eten we steeds vaker cordon blue of gehaktballen. Die moet je eigenlijk eten van oma, maar ja, die ziet je elke week aankomen. Dat kan natuurlijk niet. 

Ik probeer het altijd zo eenvoudig mogelijk te houden, zoals ik in het algemeen zo eenvoudig en onopvallend mogelijk probeer te leven. In dat kader wilde ik mijn rode Volvo 240 inruilen voor een zwarte V50, maar dat is toch nog niet gelukt. Ik vond hem te klein en te stug en te saai, en vooral ook te snel, waardoor mijn boetewaardigheid enorm zou oplopen. Dus blijf ik voorlopig nog maar even in die rooie rondsjezen. O ja, meestal doe ik mosterd bij de gehaktballen en nootmuskaat op de boontjes, maar dat schijnt hier in Monnickendam niet zo’n doorgewinterde gewoonte te zijn als in Sappemeer, waar ik uiteindelijk vandaan kom.

Ate Vegter, 28 augustus 2020

www.atevegter.wordpress.com

Advertentie

6 Comments

  1. Leuk Ate, NOSTALGIE, wij kregen iedere zondag vroeger thuis Spercieboontjes met Rundvlees. Doen wij niu gewoon midden in de week en dan met bijv wildzwijn. Heerlijk weer eens anders dan vroeger, hartelijke Groet van Jos en Adrie Dekker Z-Frankrijk

    Geliked door 1 persoon

  2. Nootmuskaat op de boontjes. Nou, probeer eens Maggi over de boontjes op je bord! Ik doe het nu altijd en vind het heerlijk!

    Like

  3. Nostalgie….maar doe dit zelf nooit. Eet geen vlees en toch lekker en laat meestal zachte geitenkaas met wat honing over de boontjes smelten…maggi heb ik ook in mijn hoofd opgeborgen, heb het (nog) niet in huis.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s