1886 Een klein visje

Het begint een paar weken geleden als de jongens van de buren met hun mooie werphengels komen vragen of ze bij ons achter in de tuin aan het water mogen komen vissen. Dat mag natuurlijk, want ik zit daar zelf ook graag te vissen. Ze vragen nog een emmer en installeren zich, helemaal voorbereid op een mooie vangst. Ik heb nog een bamboehengeltje staan van vorig jaar, maar als ik het oppak blijkt het door weer en wind onbruikbaar geworden. Ik ga naar de dierenwinkel op het Noordeinde er koop er het simpelste hengeltje met een tuigje. Ik pruts het in elkaar en koop het lekkerste witbrood bij de Deen. Dan ben ik helemaal klaar en voorbereid om voor de dieren in ons huisgezin te zorgen. Een man moet jagen en vissen.

Tegen de avond, op de mooiste tijd van de dag, wanneer ze het beste bijten, pak ik een plakje wit en de hengel en ga ik op de steiger zitten. Ik draai een klein bolletje en wurm het aan het haakje. Nu gaat het beginnen. Tommy komt naast mij zitten. Dat is opmerkelijk, want we zien hem amper de laatste tijd. Sinds Lily er is houdt hij zich erg afzijdig. Het gaat nu wel wat beter, maar als ze geen anderhalve meter afstand bewaren dan wordt er flink gemept.

Tommy ligt nu rustig te wachten en valt bijna in slaap, maar zodra ik mijn eerste visje gevangen heb springt hij op en wil het van de hengel afslaan, bijna met succes. Ik haal het haakje uit de vissenbek en gooi het visje in de emmer. Nu is Tommy op zijn best. Hij slaat de vis met één slag uit het water, hij is linkspotig, en gaat hem in het hoge gras liggen oppeuzelen. Zo zitten we sinds die tijd elke avond samen even aan het water tot de vis gevangen is. Het is een vast ritueel geworden en een dagelijks hoogtepunt van de dag.

Ate Vegter, 29 augustus 2020

www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s