1892 Lily en Tommy

‘We hadden het nooit moeten doen, een tweede poes,’ verzuchtte Lief, toen we naar bed gingen. Tommy was de hele dag en avond buiten geweest in de stromende regen. Ik maakte me al zorgen, maar om half elf, halverwege The Informer, kwam hij binnen. Hij was kletsnat, had honger en haastte zich om te gaan eten. Lief maakte hem droog met een handdoek, terwijl ik hem geruststellend toesprak. Lily was inmiddels van de bank afgesprongen en lag hem nu aan te kijken op zo’n dertig centimeter afstand. Ze kon blijven liggen, maar ze kon hem ook elk moment bespringen of een andere puberale actie uithalen. Soms sprong ze wel een halve meter de lucht in wanneer Tommy langskwam, in een combinatie van schrik en enthousiasme.

Dat is geen leven voor een oude kat. Ik kon me dat wel indenken, maar ik vond zijn reactie ook wat drastisch en onvolwassen, kinderachtig, als je dat kunt zeggen van een poes. Denk er nog eens over na, Tommy, misschien liggen jullie elkaar wat beter als je wat aardiger en rustiger bent. In een huwelijk is ook niet altijd alles pais en vree, toch? En het is geen hond, dat weet je best. Na het eten vertrok hij direct. Grommend kroop hij door het eerste kattenluikje. Hij bleef nog even hangen in de werkkamer, maar toen ik daar binnenliep om het buitenlicht uit te doen, wat ik speciaal voor hem als een teken van welkom had aangedaan, wurmde hij zich door het tweede luikje naar buiten. Ik liep door en opende de achterdeur. In de stromende regen zat hij nu onder de tuintafel. Ik riep hem nog, maar hij keek niet eens om. Niet alleen boos, maar ook koppig. Zouden poezen zo gemakkelijk karaktereigenschappen van hun baasjes overnemen? Even later was hij verdwenen in de nacht. Hij had zijn territorium volledig overgegeven aan de nieuwe indringster, althans zo voelde het voor mij. Hoe kunnen we ze nog op één lijn krijgen? Hoe krijgen we ze nog on meowing terms? Hoe lang duurt het nog voor ze samen op een kussen tegen elkaar aan liggen te slapen? Hoe lang zal het nog duren voor ze ons ‘s morgens vroeg in een gezamenlijke actie wakker spinnen? En wat moeten we doen om die ultieme vrede te bereiken? Shalom Achsav! Tips van harte welkom.

Ate Vegter, 4 september 2020

www.atevegter.wordpress.com

2 Comments

  1. Tijdje aan elkaar binden? Letterlijk dus. Ik hoorde eens dat een moeder dit met haar kinderen deed als ze ruzie maakten. Geen experimenten die ik zelf zou doen hoor. Groet, Ines

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s