1903 Wij zijn vriendelijk

Ze zeggen van emoties dat ze alle kanten op kunnen, dus waarom niet een klein beetje de boel kanaliseren. Een tijdje geleden deed ik zo’n dom testje op Facebook wat je voornaamste eigenschap is en daar kwam bij mij eerlijkheid uit. Ze concluderen dat uit je profiel. Ik vond het gelijk een waardeloze test want als er eentje niet eerlijk is dan ben ik het wel. Ik praat net zoals het me uitkomt en als het niet zo is dan verzin ik het wel.

Nu had mijn zusje die test ook gedaan en haar belangrijkste eigenschap was volgens de test vriendelijkheid. Wat een goeie test! De spijker op zijn kop, want als er een vriendelijk is dan is het wel mijn zusje. Het stond al op haar schoolrapport toen ze in de derde klas lagere school zat: Zusje van Ate is lief en doet goed haar best, stond er op het rapport. Op mijn rapport stond Ate is veel te lui en te slordig. Die juffrouw wist wel waar ze het over had. Kennelijk was het toen de gewoonte om allerlei domme opmerkingen te maken en daarbij ook nog eerlijk te zijn in plaats van vriendelijk. Kom daar nu eens om. Het hele schoolsysteem draait zich in duizend bochten om maar niet iets negatiefs te zeggen, onvoldoendes worden niet meer gegeven en blijven zitten heet dat je nog wat extra aandacht aan deze lesstof kan geven.

Als ik dus wat vriendelijker wil zijn (het gaat om zijn, niet om worden) dan kan ik heel goed terecht bij het huidige onderwijs en moet ik de stemmen uit mijn jeugd loslaten, hoe moeilijk dat ook is. Wel fijn natuurlijk ook zoveel goede voorbeelden te krijgen. Fijn is echt een woord van vriendelijke mensen. Gelukkig heb ik heel veel vriendelijke mensen om mij heen. Dat heeft voor- en nadelen, want vriendelijk zijn tegen vriendelijk mensen, dat kan iedereen, maar het gaat er juist om vriendelijk te zijn tegenover klinknagels en andere loopvogels.

Ik ga dat echt wel doen, want vriendelijkheid komt van binnenuit en als het mislukt is het ook goed. Kijk, vriendelijk zijn voor jezelf, daar begint het mee, dan volgt de rest vanzelf. Ik hoop wel dat jullie er niet al te veel van merken want je wil ook niet doorschieten als weekdier, maar een beetje vriendelijker, net ietsjepietsje aardiger, dat moet wel kunnen. Dankjewel voor het lezen.

Ate Vegter, 15 september 2020

www.atevegter.wordpress.com

7 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s