1904 Het bezit van de zaak…

Je hoort het niet zo vaak meer, maar het is toch een behoorlijk bekend spreekwoord. Ik hoor het nog het vaakst in mijn eigen hoofd: Het bezit van de zaak is het eind van het vermaak. Gereformeerd moralisme of verstandige taal? Ik kijk altijd naar spullen die ik wil kopen zonder ze te kopen, geen leukere pret dan voorpret.

Maar af en toe zak je door het ijs en valt er iets in je winkelmandje en ga je door naar betalen en met gezichtsherkenning is dat allemaal zo geregeld en dan opeens heb je een nieuwe elektrische fiets. Niet dat ik over een nacht ijs ga, want ik ben er al jaren mee bezig, maar met name in mijn hoofd, wat ook nog talloze andere zaken aan zijn hoofd heeft, maar daar gaat het nu niet om.

Hij staat er nu. Een prachtige Cortina eU4. Ik dacht eerst Cortina 4U, for you, maar het is dus precies andersom. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de middenmotor. Liefhebbers weten dat dat wat natuurlijker aanvoelt en dat je met een voorwielmotor je als het ware voortgetrokken voelt en hij is ook minder in balans. Alles voor de veiligheid en daarom kies ik ook voor een damesfiets, dat is gemakkelijker op- en afstappen en ik vind het ook mooier en klassieker. Opa op een opoefiets, dat idee. 

Ik heb er al even op gereden, zonder ondersteuning, gaat nog best soepel, maar eerst moest de accu urenlang worden opgeladen en daarna gaan we echt een serieus ritje maken naar de Deen of naar Amsterdam, want je kan met zo’n fiets alle kanten op. Dat doet mij denken aan mijn vader die altijd zei, met mij kun je alle kanten op behalve de goeie. Ik denk altijd aan hem, 104 zou hij geworden zijn dit jaar, klein en mager en krakerig en met z’n wijze kraaloogjes zou hij naar de fiets kijken en zeggen: Sakkerloot Binky, dat is een mooi karretje.

Ate Vegter, 16 september 2020

www.atevegter.wordpress.com

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s